De beste opstellingen voor een multibox-melkrobot

Stel dat je een ligboxenstal hebt, tussen 70 en 110 koeien melkt en overweegt een melkrobot aan te schaffen. Kosten- en ruimtetechnisch is een multibox interessant. Welke opstelling voldoet aan je wensen?

Melkrobot Multibox indeling

Eén van de drie opstellingen voor een SAC RDS Futureline MAX

Bij het plaatsen van automatische melksystemen in een bestaande ligboxenstal is het vinden van de beste opstelling soms een hele puzzel.

Technisch is immers niet alles mogelijk en wat het beste is voor de koe, is niet per se het makkelijkst voor de veehouder. Melkrobotleveranciers GEA, SAC en Boumatic Robotics kunnen, naast een monobox, allemaal een multiboxsysteem leveren. Twee of meer koeien worden gemolken met één aansluitarm. Zo’n multibox bespaart geld en ruimte. De melkboxen zitten wel aan elkaar vast, met een multibox moet je dus melken op één plek in de stal. Afhankelijk van het aantal te melken koeien, kan er worden gekozen voor een multibox. Heeft een monobox een capaciteit van zo’n 60 melkkoeien, dan kan een multibox tot 120 melkkoeien een voordelige keuze zijn.

Aan de hand van een tekening van een 3+0-ligboxenstal met melkstal, laat vakblad Veehouderij Techniek voor iedere multibox drie mogelijke opstellingen zien inclusief een lijst met de voordelen per opstelling. En hoe zit het met de schone route, koeverkeer, mest schuiven, melk- en spoelleiding, voergroepen en separatie? Lees hierover in het mei-nummer van Veehouderij Techniek. Start nu met Veehouderij Techniek

 
Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.