Favoriet

Mesttechniek

Stikstof uit mest halen met elektrodialyse

MEZT, een start-up die eerder dit jaar is opgericht met de TU Delft als mede-eigenaar, heeft een elektrodialysetechniek ontwikkeld waarmee stikstof, fosfaat en kalium uit mest gehaald kan worden.

De techniek maakt gebruik van een set membranen. De mest wordt niet door de membranen geperst, maar stroomt erlangs. Daardoor is het risico op verstoppingen uitgesloten. Ook wordt er ook geen gebruikgemaakt van chemicaliën. Het proces vraagt volgens de bedenkers weinig stroom en de mest hoeft niet te worden verhit. Met de behandelmethode van MEZT hoeft een veehouder minder mest af te voeren en kunnen grondstoffen voor een kunstmestvervanger op locatie gemaakt worden.

Financiering

MEZT werkt momenteel hard aan de doorontwikkeling van een prototype en is op zoek naar financiering. De start-up werkt samen met LennTech Waterbehandeling in Delfgauw. Samen met LennTech hoopt MEZT eind 2020, begin 2021 een eerste versie te bouwen waarmee op veehouderijen getest kan worden. Ook is de start-up in gesprek met veehouders over de toepassing van de installatie.

Stikstof onttrekken

MEZT denkt dat de techniek de potentie heeft om tussen de 50 en 95 procent van de stikstof te onttrekken aan de drijfmest van een melkveebedrijf. In de varkenssector verwacht het bedrijf een vergelijkbare impact bij de elektrodialysetechniek. (TU Delft / AgriHolland)

Gerelateerde artikelen