Favoriet

Stalinrichting

Time lapse-videotechniek zoekt knelpunten in stal

Het gebruik van time lapse-videotechniek in de stal geeft een snel inzicht in de knelpunten in het dierenverblijf.

Het gebruik van time lapse-videotechniek in de stal geeft een snel inzicht in de knelpunten in het dierenverblijf.

Je kunt op met de laps-videotechniek in een kwartiertje een periode van 12 uur snel analyseren. Maar je kunt ook de realisatie van bouwproject van een jaar in 10 minuten terugzien. De techniek leent zich ook goed om in een stal de koeien te volgen, melden melkrobotconsultants Marjo Posio en Jouni Pitkäranta van het bedrijf 4dBarn in het Amerikaanse vakblad Hoard’s Dairyman.

Als zij door een melkveehouder worden ingeschakeld delen ze de tijd van de koeien op in productieve tijd en niet-productieve tijd. Onder productieve tijd verstaan ze de tijd dat koeien drinken en vreten, in de robot worden gemolken en liggen in de ligboxen. Niet-productieve tijd is de tijd dat een koe nabij de robot staat te wachten of in de gangpaden wat staat te lummelen. Op de bedrijven die de twee consultants met behulp van time lapse-video hebben geanalyseerd ligt het percentage productieve tijd tussen de 71 en 89 procent. Idee is dat je het percentage productieve tijd moet proberen te verhogen. Soms lukt dat door knelpunten in de stal op te heffen.

Timer

Het voordeel van het gebruik van time lapse-video komt vooral ’s nachts naar voren, omdat de veehouder of herdmanager dan zelf op één oor ligt. Zo bleek op een bedrijf het licht rond twee uur ’s nachts uit te gaan door een verkeerd ingestelde timer. Op dat moment werd de robot amper meer door koeien bezocht.

Veel veehouders voeren hun dieren vroeg in de ochtend tussen 5 en 6 uur in de wetenschap dat het vervolgens druk is bij de melkrobot. Maar uit studies met de time lapse-video bleek dat het voer vaak al om 2 uur ’s nachts op is. En een lege voergang betekent helaas ook dat er amper nog koeien naar de robot gaan.

Koeborstel

Ook knelpunten in stal komen eenvoudig naar voren bij het gebruik van time lapse-videotechniek. Een koeborstel die op een verkeerde positie is gemonteerd, in combinatie met een ranghogere koe kan de gang van een ranglager dier naar de melkrobot blokkeren. Een koe moet de robot vanuit alle richtingen comfortabel kunnen betreden. En op robotbedrijven met gedwongen koeverkeer zijn de wachttijden voor de robot vaak te lang, aldus de consultants. (Hoard’s Dairyman)

Gerelateerde artikelen