De Pack Mat is een ondermatras voorzien van een speciale toplaag. Het matras leg je in het verdiepte boxdek van een diepstrooiselbox. Het matras vult niet het gehele ligbed op. De rest van de ruimte vul je op met een 6 tot 8 cm dikke laag strooisel, gehakseld stro of zand.
Minder strooisel
De Pack Mat moet voorkomen dat koeien gaan graven in het ligbed waardoor ze strooisel of zand uit het bed gooien. Door de diepstrooiselbox te voorzien van het nieuwe matras zou je 50 tot 80 procent minder strooisel gebruiken, claimt Cowhouse.
Geen hoge achterrand
Door het matras zou ook de hoge achterrand, veroorzaakt door het zakken van het strooiselpeil in de boxen, verleden tijd zijn. Door de ontbrekende hoge achterrand zou de koe comfortabeler liggen en de box minder bevuilen.
Onderzoek
Onderzoek toonde al eerder aan dat koeien minder lang blijven staan in een ligbox die een ligbed van zand met een dikte van ongeveer 8 cm combineert met een ondermat.
Onderstaande foto’s tonen een geinstalleerde Pack Mat. De foto die in het mei-nummer van Veehouderij Techniek is te zien, laat een situatie zonder deze mat zien.