In de Zwitserse plaats Ebikon is een mestsilo voorzien van een houten kapconstructie. De betreffende mestsilo is er één van de 1.200 in het kanton Luzern die de komende jaren wordt afgedekt op last van de overheid om de uitstoot van ammoniak tegen te gaan.
Vanaf 24 februari 2021 kunnen weer subsidieaanvragen gedaan worden voor brongerichte verduurzaming van stallen (Sbv). Veehouders kunnen via de regeling subsidie krijgen voor het ontwikkelen van een nieuwe techniek of maatregel om broeikasgas- of stalemissies te verminderen.
Flexstal introduceert een verschuifbaar silodak dat het kuilvoer beschermt tegen zon en regen. Het dak is verschuifbaar en plaats je op de bestaande sleufsilowanden.
Gemeenten in de provincie Noord-Brabant zijn door een verordening van de provincie verplicht om permanente voorzieningen op landbouwbedrijven binnen het bouwblok te laten vallen. Het kavelpad blijft echter buiten beschouwing, zo schrijft Femke Klomp op cementenbeton.nl. Klomp is adviseur omgeving bij ZLTO.
Naast de Maatlat Duurzame Veehouderij komt mogelijk de Maatlat Erf. Van een voor de maatlat gecertificeerd erf, spoelt geen vervuild water naar oppervlakte- en grondwater.
Het Nederlandse bedrijf Nedpower SWH heeft de windtrechter van het Amerikaanse bedrijf Sheerwind doorontwikkeld voor de Nederlandse markt. Doordat de trechter de windsnelheid eerst vergroot voordat het de generator bereikt, wordt de wind beter benut, aldus de fabrikant.
Melkmachinefabrikant GEA heeft nu ook een voerschuif in het programma. Het bedrijf toonde de FR-one tijdens Eurotier. GEA koopt de machine in bij het Nederlandse JOZ.
JOZ, fabrikant van onder meer mestschuiven, toonde tijdens Eurotier voor het eerst hun schuif voor de Proflex Meadowfloor. De vloer zal uitsluitend met deze vaste mestschuif verkocht worden.
En er is weer een nieuwe koeborstel te koop. Het Nederlandse Beerepoot Agri verkoopt de Easy Swing. Een borstel die niet draait. De Maxi uitvoering is er voor koeien, de Midi voor jongvee en paarden en de Mini voor kalveren en geiten.
Op de RAV-lijst, de bijlage bij de Regeling Ammoniak en Veehouderij is voor meerdere diercategorieën per huisvestingssysteem vastgelegd hoeveel ammoniak per dier emitteert. Daarbij is het emissie-reducerende omschreven en niet gebonden aan de ontwikkelaar of fabrikant ervan.
In 2016 zal de agrarische sector zo’n 425 miljoen euro besteden aan nieuwbouw, een dieptepunt volgens Cement & Beton Centrum, de belangenbehartiger van de cementindustrie. De berichtgeving is gebaseerd op cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw.
Wie volgend jaar een ligboxenstal wil bouwen volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV), heeft tot dusver de keuze uit een viertal huisvestingssystemen. De verwachte nieuwe eis voor de maatlat is vanaf 1 januari namelijk dat de emissie per dierplaats niet hoger is dan 8,6 kg ammoniak.
Adviesbureau Stalbouw.nl zoekt melkveehouders die een 'Cow Welness'-proefstal willen bouwen die niet alleen ammoniak reduceert maar waarin het hele jaar rond ook een zo goed als constante temperatuur heerst. In de winter moet het minimaal 8 graden zijn, in de zomer maximaal 18 graden Celsius.
Uit een brief die certificeringinstantie KIWA naar certificaathouders stuurde, blijkt dat fabrikanten van sleufsilowandelementen eenduidiger moeten worden in het berekenen van de maximale aslast die wordt opgegeven bij het sleufsilowandelement.
Naast de Heatguard 50- en 100-lichtdoorlatende platen is er nu de Heatguard 25. Die laatste heeft de hoogste lichttransmissiewaarde van de drie Heatguard-platen, maar ook de grootste zontoelatingsfactor.