De nieuwe AMR robot van Delaval komt er in twee varianten met een maximale capaciteit van 90 koeien per uur. Het aantal robotarmen in de melkput , drie of vijf, maken het verschil in capaciteit. De rotor blijft niet constant draaien, maar staat een moment stil tijdens de behandeling en het onderhangen.

  • Drie of vijf armen
  • 50 tot 90 koeien per uur
  • Rotor staat stil bij behandelen en onderhangen

Bij de variant met vijf armen behandelen twee armen ieder twee tepels van opeenvolgende koeien voor. Daarna draait de robot een stand door en hangen twee armen ieder twee tepelbekers onder. De vijfde arm verzorgt het dippen. Deze manier van werken zou de robot een capaciteit geven van 90 koeien per uur. Volgens Delaval komt dit neer op een maximale capaciteit van 3 keer per dag 450 koeien melken of twee keer per dag 800 koeien.
Voor de kleinere bedrijven bouwt Delaval een kleinere versie van de robot met 3 armen. Een arm voor voorbehandelen, onderhangen en een voor het nabehandelen. Deze combinatie zou een capaciteit hebben van 50 koeien per uur.
Om veel koeien achter elkaar hygiënisch te melken moet de installatie natuurlijk ook schoon gehouden worden. Daarom plaatst de fabrikant een schraper en enkele grote waterstralen om mest en melkresten te verwijderen. De fabrikant heeft met de capaciteitsberekening ook rekening gehouden met enkele uren schoonmaaktijd voor de melkinstallatie.

Gerelateerde artikelen