De Nederlandse fabrikant Lely lanceert tijdens de Agritechnica een nieuw model schudder. De Lotus 900 Stabilo. Dit is een machine met 8 rotoren en een werkbreedte van 9 meter die de eigenschappen van de gedragen en getrokken Lely machines combineert.

Aandrijflijn
Hef- en aandrijfvermogen zijn volgens Lely tegenwoordig geen probleem meer tijdens het schudden. Daarom komt het bedrijf uit Maasland nu met een 9 meter machine die in de hef wordt gedragen. De schudder is gebaseerd op de Lotus 600. De aandrijflijn is verbeterd om de twee extra rotoren aan te kunnen. Ook zijn de scharnierpennen dikker en beter bevestigd. Net als de andere modellen maakt het nieuwe model gebruik van de Stabilo naloopregeling.

Transportbreedte
Om de machine toch zo compact mogelijk in te kunnen klappen is voor de twee buitenste elementen een speciaal aandrijfelement ontwikkeld. De buitenste rotoren klappen om de aandrijflijn heen. Deze as staat onder een speciale hoek zodat de rotoren niet tegen elkaar aankomen en compacter kunnen opklappen. De beschermbeugels rond de machine zijn aaneengesloten en bieden extra stevigheid aan het frame.
De eerste Lotus 900 Stabilo modellen zullen voor seizoen 2012 in een beperkte serie leverbaar zijn.