Favoriet

Algemeen

Investeringsbereidheid Duitse biogasbedrijven daalt

Duitse biogasbedrijven hebben minder plannen om te investeren in machines en installaties. De investeringsbereidheid daalt voor bijna alle objecten. Weeginstallaties zijn het populairst in 2012.

Duitse biogasbedrijven hebben minder plannen om te investeren in machines en installaties. De investeringsbereidheid daalt voor bijna alle objecten. Weeginstallaties zijn het populairst in 2012.

De biogasbedrijven hebben vooral minder investeringsplannen voor scheidingsinstallaties en meng- en doseerinstallaties. Maar ook weeginstallaties, meettechniek en verreikers zullen, vaker dan in 2011, bij de verkoper blijven. Knikladers zijn even populair als vorig jaar. 2,6 procent denkt daarin te investeren, maar net als in voorgaand jaar is de groep die een kniklader wil kopen kleiner dan de groepen die andere plannen hebben. Weeginstallaties spannen de kroon; 7,5 procent wil er een aanschaffen. In 2011 dacht 10 procent van de ondernemers nog aan een scheidingsinstallatie en 8,5 procent aan een weeginstallatie. De scheidingsinstallatie staat nu op het verlanglijstje van 7,3 procent van de bedrijven.

De afname van de investeringsbereidheid blijkt uit de BiogasScanner van AgriDirect. Het onderzoeksbureau, dat actief is in Nederland, België, Duitsland en Polen, deed telefonisch onderzoek onder 5.700 Duitse biogasbedrijven in de periode van maart tot en met mei dit jaar.

Vooral investeringsplannen voor scheidingsinstallaties zijn afgenomen