Favoriet

Dierverzorging

Rood licht goed als nachtverlichting

De biologische klok van een koe is relatief ongevoelig voor rood licht. Het kan dus prima dienst doen als nachtverlichting.

Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, Wageningen UR Livestock Research en fabrikant Agrilight. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Productschap Zuivel.

Zomer of winter

Tijdens het onderzoek werden vier delen van de stal van proefbedrijf Nij Bosma Zathe in Leeuwarden met verschillende lichtregimes en kleuren belicht. Als gedurende de winterperiode in de ochtend- en avonduren werd bijgelicht met wit licht bleek dat de melatonine-afgifte werd onderdrukt en het lichaam een zomergevoel kreeg. Lichtte onderzoeker Floor van Oosterhout de koeien gedurende die periode bij met rood licht, dan hield het dier het idee dat het winter was. Onder deze lichtconditie bleef het eiwitgehalte in de melk iets achter. Volgens de onderzoeker is er echter te weinig duidelijkheid om te concluderen dat deze daling door het rode licht komt. Als nachtverlichting, bijvoorbeeld om het melkvee te controleren, voldoet rood licht prima. Het verstoort het bioritme van de koe immers zo min mogelijk.

Gerelateerde artikelen