Favoriet

Melktechniek

Onderhoudscontracten melkrobots onder de loep

De vakgroep LTO Melkveehouderij gaat onderzoek doen naar onderhoudscontracten die melkveehouders afsluiten met leveranciers van melkrobots. Aanleiding voor het onderzoek zijn “enkele tientallen” klachten van leden over onder meer hoge kosten van vervangende onderdelen van melkrobots en onduidelijkheid over wat wel en niet onder de garantie valt.

De vakgroep LTO Melkveehouderij gaat onderzoek doen naar onderhoudscontracten die melkveehouders afsluiten met leveranciers van melkrobots. Aanleiding voor het onderzoek zijn ‘enkele tientallen” klachten van leden over onder meer hoge kosten van vervangende onderdelen van melkrobots en onduidelijkheid over wat wel en niet onder de garantie valt.

Volgens de vakgroep is er meer transparantie nodig bij onderhoudscontracten, veehouders lijken volgens LTO door de bomen het bos niet meer te zien. De vakgroep wil samen met Fedecom het onderzoek uitvoeren. Veehouderij Techniek schreef al eerder over de uiteenlopende prijzen van onderhoudscontracten voor automatische melksystemen.

Gedwongen winkelnering

Onderhoudscontracten zouden de boeren dwingen onderdelen bij de regiodealer te kopen, terwijl ze ergens anders goedkoper zijn te krijgen. Dat meldt het weekblad Nieuwe Oogst. Er wordt gesproken over gedwongen winkelnering en discussies met fabrikanten over de dekking van het contract.

Garantie

Ook de manier waarop leveranciers omspringen met storingen zit sommige melkveehouders dwars. De garantiebepalingen zouden vaak meer beloven dan in de praktijk wordt waargemaakt.

Onderzoek

Fedecom zegt zich niet te herkennen in de door LTO veronderstelde omvang van het probleem. Ook bij eventuele gedwongen winkelnering, kan Fedecom zich niets voorstellen. De branchevereniging is bereid mee te werken aan een onderzoek.

Uw mening telt

Heeft u een mening over of ervaringen met de hoge kosten van onderhoudscontracten van melkrobots dan kunt u discussiëren op deze pagina. Wilt u de redactie van Veehouderij Techniek hier over aanschrijven? Dat kan ook. Stuur ons een email.

Gerelateerde artikelen