Favoriet

Melktechniek

Gele revolutie van Lely voor de smartphone

Vandaag, 10 september, presenteerde Lely een ‘gele revolutie’. Wanneer Lely het grote publiek iets laat zien dat, in hun visie, de melkveehouderij zal veranderen, spreekt het bedrijf uit Maassluis van een ‘Yellow Revolution’. De zelfvoerende Vector is een goed voorbeeld.

26_Lely T4C InHerd_TodayVandaag, 10 september, presenteerde Lely een ‘gele revolutie’. Wanneer Lely het grote publiek iets laat zien dat, in hun visie, de melkveehouderij zal veranderen, spreekt het bedrijf uit Maassluis van een ‘Yellow Revolution’.  De zelfvoerende Vector is een goed voorbeeld.

Dit keer past Lely’s innovatie in je zak. Het moet dus wel elektronica zijn en dat ik het ook. Niet eens tastbaar, het is een app voor de smartphone, of beter gezegd; acht apps. Behalve het formaat van deze revolutie, is er bij zo’n app nog iets wezenlijk anders: Wie met een Lely Astronaut melkt, kan hem vandaag nog in gebruik nemen.

T4C Inherd

Met de App brengt Lely het managementpakket T4C naar de smartphone. Lely noemt de innovatie T4C inherd. Met Inherd doelt Lely op de strategie waarin de veehouder zijn gegevens niet meer opvraagt of invoert in zijn kantoor, maar tussen de koeien. T4C Inherd is echter meer dan het managementpakket op je smartphone.

T4C inherd bestaat uit acht apps. De eerste twee, FarmSetup en Farmbeats, heb je nodig om je bedrijf ‘in te stellen’ en de basisgegevens te raadplegen zoals productie en robotprestaties.

De volgende apps, Cow en Signals, kun je raadplegen voor individuele koegegevens zoals aantal melkingen, krachtvoeropname en vruchtbaarheidsgegevens. Bijvoorbeeld inseminaties en droogzettingen kun je invoeren.

Digitale assistent

Maar T4C inherd gaat verder. De app Today bevat informatie over wat er op het bedrijf moet gebeuren. Controleren van de kalverdrinkautomaat bijvoorbeeld. SystemToday herinnert je aan controles en onderhoud van de robot, een soort digitale assistent dus.

Voor bijvoorbeeld nieuwe medewerkers op een bedrijf, wordt in de app HowTo uitgelegd hoe bepaalde taken uitgevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld het vullen van de kalverdrinkautomaat of het wisselen van een filter. HowTo bevat gestandaardiseerde taken, maar een gebruiker kan zelf taken aanpassen en toevoegen.

Hete koffie

De laatste app is FarmNotes. Daarmee communiceren de medewerkers met elkaar, maar het neemt ook de functie van het whiteboard over. Je kunt er dus een lijstje met aandachtskoeien inzetten. Maar via FarmNotes kun je ook laten weten dat de koffie koud wordt. Het idee is dat iedere medewerker een smartphone met T4C Inherd draagt.

Lely Bunjee

Voor wie bang is dat de smartphones de dupe zullen worden van de roostervloer, is er de Lely Bunjee. Een elastiek waarmee je de smartphone aan je overall of blouse bevestigd.

Gratis proberen

Lely spreekt de verwachting uit dat uiteindelijk vrijwel iedereen met een Lely-robot, deze apps zal gebruiken. Iedereen kan de apps drie maanden lang gratis gebruiken en kiezen voor de demo-mode waarin een voorbeeldbedrijf wordt gebruikt, maar robotmelkers kunnen ook direct hun eigen T4C-pakket koppelen.

Voorwaarde is wel dat je de laatste desktopversie van T4C hebt, daar zorgt Lely voor. Na de gratis periode, betaal je voor iedere app 0 tot 3,99 euro per smartphone per maand.

Nederland en Duitsland

T4C Inherd is eerst beschikbaar voor Nederland en Duitsland en wordt tot en met mei volgend jaar uitgerold naar alle andere landen waar Lely-robots melken. De app is te vinden in Google Play en Apple’s App Store.

6_Lely T4C InHerd

14_Lely T4C InHerd

Gerelateerde artikelen