Favoriet

Melktechniek

Nieuwe Mobistar tilt de koeien op

Europe Dairy Systems, onder andere de distributeur van Dairy Master in veel Europese landen, komt met een nieuwe Mobistar met rapid-exid. De Mobistar is een verplaatsbare, stand-alone unit om koeien te melken. In plaats van de koeien omhoog te laten lopen, worden ze hydraulisch opgetild tot werkhoogte.

20131024_Mobistar_4Europe Dairy Systems, onder andere distributeur van Dairymaster in veel Europese landen, komt met een nieuwe Mobistar met rapid-exid. De Mobistar is een verplaatsbare, stand-alone melkstal. In plaats van de koeien omhoog te laten lopen, worden ze hydraulisch opgetild tot werkhoogte.

De weidemelkwagen is zo goed als uit het straatbeeld verdwenen. Toch kan een mobiele melkstal soms uitkomst bieden, bij bijvoorbeeld verbouw of te weinig robotcapaciteit.

Voor melkveebedrijven die een tijdelijke oplossing zochten om te melken, introduceerde EDS enkele jaren geleden de Mobistar. Dat is een complete melkstal in een soort container die je met een kraan op de plek moet zetten. Vervolgens moet je het geheel uitklappen. Koeien lopen via een brug het plateau op en worden zij aan zij gemolken, de Mobistar met swing-over, één melkstel per twee koeien, is er als 2×6, 2×10 of 2×12.

1×6 of 1×10

De Mobistar met swing-over is alleen met een dieplader te transporteren en met een kraan van en op zijn plaats te krijgen. Nu komt Europe Dairy Systems met de Mobistar 2G6 en 2G10. In die stallen melk je 1×6 of 1×10 koeien zij aan zij. De unit staat op vier hydraulisch verstelbare steunpoten die de complete unit optillen. Zo kun je er een lage platte wagen onder zetten en de unit transporteren naar de volgende wei of naar een ander bedrijf.

Hydraulisch tillen

In de Mobistar 2G6 en 2G10, lopen de koeien niet omhoog en de melker niet omlaag. Het plateau waarop de 6 of 10 koeien staan, wordt hydraulisch geheven tot werkhoogte in 15 seconden. Zakken kan in 12 seconden. De unit heeft een eigen hydraulisch systeem, je bent dus niet afhankelijk van een trekker of iets dergelijks. Het enige wat je nodig hebt is een wateraansluiting en 380 Volt.

Koelen met zonne-energie

De melk kan opgeslagen worden in een separate transporttank. Europe Dairy Systems levert een kleine Mueller-melktank met transportonderstel en koeling. Andere opties zijn direct in een separate bestaande tank melken of de Mobistar uitrusten met een tank. De koeling van die tank wordt geregeld met ijswater en propaan als koudemiddel. Door die combinatie zou je de melk volledig moeten kunnen koelen met de optioneel leverbare zonne-energie-installatie.

Dairymaster

De melktechniek op de Mobistar is van Dairymaster. De unit is uitgerust met automatische afname, een boiler en indien gewenst met een spoelautomaat. Het systeem komt als ‘plug & play’. Een kwestie van aansluiten van elektra en water en je kunt aan de slag. De prijs voor de 2G6 ligt tussen de 45.000 en 50.000 euro exclusief transport en melktank.

20131024_Mobistar_1

20131024_Mobistar_3

20131024_Mobistar_4

20131024_Mobistar_6

20131024_Mobistar_2

Gerelateerde artikelen