Favoriet

Voederwinning

Update voor éénrotor-harken Pöttinger

De Oostenrijkse fabrikant van onder meer hooibouwmachines heeft de harken met één rotor op de schop genomen. Een aantal updates die de grote harken eerder kregen, zijn nu ook de kleine machines terug te vinden.

De nieuwe serie gedragen harken met één element bestaat uit vier modellen met werkbreedtes van 3,4 tot 4,6 meter. De Pöttinger Top 342 is de smalste, de Top 462 de breedste. Er tussenin zitten de 382 en 422.

Pöttinger-tastwiel

Pöttinger claimt dat de afstand tussen trekker en rotor is verkort waardoor het zwaartepunt dichter bij de trekker komt te hangen. Bij heffen van de hark blokkeert de naloopinrichting. Twee schokdempers zorgen dat de hark tijdens het werk recht achter de trekker loopt. Onder de rotor vind je een tandem-as.

Het is nu mogelijk het Pöttinger-tastwiel te monteren. Dat is een enkel wiel dat voor de rotor komt en zorgt voor exactere contourvolging. Dankzij een houder voor de aftakas en de hydrauliekslangen wordt aan- en afkoppelen iets aangenamer.

Kortere tanden

De twee grootste modellen hebben de grootste curvebaan van Pöttinger met een diameter van 420 millimeter, de twee kleinsten hebben er één van 350 millimeter. De tandarmen worden gemonteerd met twee bouten.

Het buitenste tandpaar van de tandarmen heeft iets kortere tanden dan de drie binnenste tandparen. Dat zorgt voor minder belasting van arm en de complete aandrijfunit van de rotor. De harkdiepte moet je handmatig verstellen.

Voor transport moet je het zwadbord handmatig opklappen, dat gaat makkelijk dankzij veren. Hydraulisch opklappen van het bord is een optie. Zonder demonteren van de tandarmen blijven de 342 en 382 binnen de drie meter breedte. Demonteren doe je door uitnemen van een borgpen, uiteraard kan dat zonder gereedschap. Wegverlichting behoort tot de standaarduitrusting.

De twee grootste modellen zijn bovendien leverbaar als getrokken hark, de Top 421 en de Top 461.

20140821_Pottinger_Top_1 20140821_Pottinger_Top_2