Favoriet

Oogsttechniek

Lely Welger CB perst continu ronde balen

De Nederlandse landbouwmachinefabrikant Lely introduceerde deze week een ronde balenpers die niet stil hoeft te staan tijdens het persen en uitwerpen van de baal. De machine werkt dus continu.

De Nederlandse landbouwmachinefabrikant Lely introduceerde deze week een rondebalenpers die niet stil hoeft te staan tijdens het persen en uitwerpen van de baal. De machine werkt dus continu.

Dat levert een gigantische capaciteitsverhoging op vergeleken met een gangbare rondebalenpers. Tijdens de demonstratie van deze ‘gele revolutie’, zoals Lely zijn nieuwe vindingen noemt, haalde de machine een capaciteit van 117 balen per uur. Met een rijsnelheid van 17 km/h werd de 4,5 ha gras in 22 minuten in 43 balen gestopt. Lely geeft aan dat gangbare capaciteit tussen 130 en 140 balen per uur zal liggen.

De pers draagt de naam Lely Welger CB Concept, waarbij CB voor continuous baling staat. De machine met variabele kamer kan balen maken met een doorsnede van 1 tot 1,80 meter. De pers heeft een 22 meter eindloze riem die de baal vormt. Op het moment dat de baal zijn definitieve omvang heeft bereikt zorgen rollen en twee schijven die de wand van de perskamer vormen, er voor dat de baal naar achteren rolt. Er ontstaat daardoor een tweede perskamer aan de voorkant van de machine, waarin een tweede baal wordt gevormd. De eerste baal wordt gebonden met net en uitgeworpen. Daarna gaat de tweede baal naar achteren en wordt gebonden. Daarna gaat het proces continu verder. Deze video toont de werking.

https://www.youtube.com/watch?v=RS_-lEORXmA

Lely ontwierp de pers in Maassluis in samenwerking met medewerkers van Vermeer in de Verenigde Staten. Lely heeft een samenwerkingsverband met dit bedrijf. De CB-pers is nog een prototype en komt naar alle waarschijnlijkheid in 2017 echt op de markt. In de tussentijd zal Lely op verschillende plaatsen in de wereld de machine testen. Nu al draaien er vijf wereldwijd. Het komende jaar komen er nog vijf bij. Lely bouwt de persen in de LelyVermeer-fabriek in het Duitse Wolfenbuettel.  De oude Welger-fabriek. De pers  kan bij grote vraag echter ook in de Verenigde Staten in de Vermeer-fabriek gebouwd worden. De prijs is nog onbekend maar zal tussen die van een gangbare ronde balenpers en een grootpakpers liggen.

Lely verwacht dat met name in de Verenigde Staten en Australië vraag zal zijn naar de machine. Daar zal de pers vooral ingezet worden in maisstro en graanstro. In Nederland en Belgie is de markt beduidend kleiner. De pers is immers niet voorzien van een wikkelaar. Veehouders en loonwerkers die silage willen persen moeten dus nog steeds met een wikkelaar het veld in. Volgens Lely bestaan er echter nog geen wikkelaars die de snelheid van de pers bij kunnen houden. Het bedrijf uit Maassluis weet dat het voor de Europese markt een wikkelaar nodig heeft en zegt ideeën te hebben over een mogelijke oplossing. Of de wikkelaar in 2017 ook beschikbaar zal zijn is nog de vraag.

Gerelateerde artikelen