Favoriet

Melktechniek

Voorbeschouwing Eurotier: Dairymaster Moomonitor+

Het Ierse bedrijf Dairymaster neemt in november een nieuwe versie van de Moomonitor-activiteitdetector mee naar Eurotier. De oude Moomonitor kon je nog een tochtdetector noemen, de nieuwe is dus een activiteitdetector en geeft ook informatie over vreten, herkauwen en rusten.

De nieuwe Dairymaster Moomonitor heeft de aanduiding + en is lichter en kleiner. De detector is geseald, er zitten dan ook geen verwisselbare batterijen meer in. De batterijen in het nieuwe apparaatje gaan volgens Dairymaster 10 jaar mee. In de Moomonitor+ zit een driedimensionale accelerometer in plaats van een tweedimensionale.

App

In de bijbehorende software kun je vervolgens per koe zien hoeveel er is bewogen, hoelang er is gevreten, hoelang er is geherkauwd en hoelang er is gerust. Via een app voor smartphone of tablet kun je de data overal bereiken, zolang je maar een internetverbinding hebt.

Swipen

Een aardige feature van de nieuwe Moomonitor is het contactloos data opvragen met een smartphone. Door de telefoon over de Moomonitor te ‘swipen’ krijg je toegang tot de data van de bijbehorende koe. Ook handig als je een verloren Moomonitor terugvind in de wei of de stenenvanger van de mesttank.

1 kilometer

Het nieuwe systeem komt bovendien met een nieuwe ontvangstantenne met een bereik van een kilometer. Bovendien worden de door de Moomonitor verzamelde data nu vaker verzonden naar het basisstation.

 

Gerelateerde artikelen