Favoriet

Mesttechniek

ATH 2014: Aankoppelsysteem voor boerenbemester

Machinefabrikant Kemp heeft slangaankoppelsysteem ontwikkeld voor boerenbemesters, speciaal bedoeld voor veehouders die het beu zijn om de slang met de hand aan te koppelen. Met het systeem hoef je de trekker niet meer uit.

Machinefabrikant Kemp heeft slangaankoppelsysteem ontwikkeld voor boerenbemesters. De techniek is een uitkomst voor veehouders die het beu zijn om de slang met de hand aan te koppelen. Met het systeem hoef je de trekker niet meer uit.

Veel veehouders die een bemester aanschaffen, vinden de investering in een zuigarm vaak net wat te veel van het goede, aldus een zegsman van het bedrijf. “Ze doen het dan eerst met de hand, maar willen dan na een jaar toch een automatisch systeem.”

Het aankoppelsysteem bestaat uit twee delen. Het ene deel – een soort V-vormige vork met een aantal hydraulische componenten – wordt aan de tank geschroefd. Het andere deel is een kogelvormig aansluitstuk dat in de mestaanvoerslang bij de put wordt gemonteerd. Verder levert Kemp nog een stellage op wielen die ervoor zorgt dat de slang ongeveer in de juiste positie hangt om aan te koppelen.

Kogelvormig aansluitstuk

Vervolgens is het bij het vullen zaak om de vork voor het kogelvormige aansluitstuk te rijden. Zit het kogelvormige aansluitstuk voor het gat, dan trek je hydraulisch vanuit de trekker de vork tegen het koppelstuk van de tank aan en het pompen kan beginnen.

Het aankoppelsysteem staat in de prijslijst voor 2.500 euro.

Gerelateerde artikelen