Favoriet

Verzorging

Voorbeschouwing Eurotier: hydraulische Teagle-stroverspreider

De Engelse fabrikant Teagle komt met een instrooimachine voor verreikers: de Teagle Telehawk. Tot dusver bouwde Teagle enkel aftakas-aangedreven instrooimachines. De Telehawk is 3,7 meter lang en weegt leeg 1.270 kg.

Je moet wel een verreiker hebben die makkelijk tweeënhalve ton tilt.

De Telehawk kan ronde balen laden met een diameter van maximaal 150 centimeter of vierkante balen van maximaal 120 bij 130 bij 240 centimeter. Een bodemketting brengt de baal naar een langzaam draaiende wals met messen. Een sneldraaiende vin blaast het materiaal vervolgens door de blaaspijp naar buiten tot maximaal 13,5 meter ver. De pijp draait 280 graden.

Hydraulisch circuit

In het hydraulische circuit heeft de vin altijd voorrang om verstoppingen te voorkomen. De maximale hydraulische druk is met een draaiknop in te stellen. Met de bodemketting wordt vervolgens de stro invoer geregeld. Bediening gaat via een controle-unit in de cabine die via Bluetooth is verbonden met de machine.

Prijs

De Telehawk vraagt een verreiker die 2,6 ton beurt en minimaal 60 liter olie per minuut opbrengt met minimaal 160 bar. De instrooimachine is 169 centimeter breed. De fabrikant geeft een prijs op van 15.640 pond, dat is krap 20.000 euro. Aanbouwdelen voor de meeste verreikers zijn leverbaar.

Teagle

Teagle bouwt naast instrooimachines kunstmeststrooier, mestverspreiders, weidebloters en klepelmaaiers. De Nederlandse importeur is Bromach in Gorredijk.