Favoriet

Mesttechniek

Cavmi mengt mest met lucht en water

Antoon van Mullekom ontwikkelde de Cavmi-drijfmestbenutter. De drijfmestbenutter mengt mest tijdens het laden met water, via een tweede slang, en met lucht door aanzuiging via een kraan.

Door het bijmengen van 20 procent, of meer water en lucht, claimt een Van Mullekom een betere benutting van mest getuige een proef die hij uitvoerde in samenwerking met CAH Vilentum te Dronten. De gewasopbrengst pluste met 17 procent.

De drijfmestbenutter is een hydraulisch aangedreven unit van zo’n 40 bij 50 centimeter bestaande uit snijmolen, menger en turbovuller. Een tweede slang laat je water aanzuigen, door het openen van een kraan laat je lucht instromen, de menger met turbovuller, mixt de componenten vervolgens.

Kan de Cavmi-drijfmestbenutter niet op de tankwagen of zelfrijder gemonteerd worden, dan kan hij als losstaande unit gebruikt worden.

 Snellere mineralisatie, minder vervluchtiging

Door de toevoeging van zuurstof mineraliseert de met sneller, door de toevoeging van water wordt ammoniak gebonden en vervluchtigd het n. Deze eigenschappen brengen een aantal voordelen beredeneert Van Mullekom. Ten eerste kun je later uitrijden, de mineralen komen immers sneller na uitrijden beschikbaar.

Op de tweede plaats zijn de mineralen ook bij uitrijden bij droog weer beter opneembaar door de toevoeging van water. Tot slot zal er in het najaar geen uitspoeling plaatsvinden omdat de mineralen door de snellere opname al door het gewas opgenomen zijn.

Cavmi

Van Mullekom ontwikkelt momenteel ook een mestinjecteur. Hij is opgegroeid op een melkveebedrijf. Onder de naam Cavmi ontwikkelt Van Mullekom landbouwmachines, maar brengt hij diverse producten op de markt waaronder een systeem om planten in potten automatisch water te geven. Hij lobbyt in de politiek om de drijfmestbenutter ook daar in de aandacht te krijgen.