Favoriet

Stalinrichting

Wildboers led-licht verlicht de stal alleen als het nodig is

Stalinrichter Wildeboer introduceert Hak4t Dex AgriLed verlichting. Achter deze moeilijke naam schuilt led-verlichting dat de lichtsterkte aanpast aan de hoeveelheid licht die in de stal nodig is.

In plaats van een enkele ronde of vierkante lamp hangt Wildeboer verschillende in de vorm van een vierkant raamwerk opgehangen ledstrips. De constructies zijn minimaal 1,80 meter in het vierkant en maximaal 3,60 meter. In dat laatste geval verlicht het armatuur 36 vierkante meter vloeroppervlak. De armaturen hangen op een hoogte van vier meter.

Een sensor in dat profiel bepaalt hoe sterk de leds moeten branden. Zodra het natuurlijke licht dus afneemt, vult de Wildeboer lamp dat automatisch aan met led-licht. Omdat ieder armatuur onafhankelijk van de ander werkt is de lichtsterkte overal in de stal even groot, aldus de leverancier. Dat zou zelfs tot een productieverhoging bij de melkkoeien moeten leiden. Tel daar de besparing op elektriciteit door het dimmen van het licht en je zou de verlichting binnen 5 jaar moeten kunnen terugverdienen, claimt Wildeboer.