Favoriet

Bedrijven

Aantal asbestdaken in melkveehouderij daalt gestaag

Op 53,4 procent van de Nederlandse melkveehouderijen liggen asbesthoudende golfplaten op de staldaken. Twee jaar geleden lag dit percentage op 58,6. Dat meldt AgriDirect op basis van de RundveeScanner 2015.

Op 53,4 procent van de Nederlandse melkveehouderijen liggen asbesthoudende golfplaten op de staldaken. Twee jaar geleden lag dit percentage op 58,6. Dat meldt AgriDirect op basis van de RundveeScanner 2015 waarvoor 750 melkveehouders met minimaal 50 koeien zijn gevraagd.

Net zoals in 2013, zijn op de melkveehouderijen in de klasse ’70 tot 100 koeien’ de meeste asbestplaten op de staldaken aanwezig (57,9 procent). De minste asbesthoudende golfplaten zijn te vinden op de staldaken van de bedrijven in de groep ‘100 koeien of meer’ (48,6 procent).

2024: Verbod op asbestdaken

Vanaf 2024 voert de Nederlandse overheid een verbod op asbestdaken in. Dat betekent onder andere dat agrariërs niet meer in het bezit mogen zijn van asbestdaken. In de afgelopen twee jaar is het percentage melkveehouderijen met asbestdaken met ruim vijf procent afgenomen. Wil de Nederlandse melkveesector in 2024 asbestvrij zijn, dan zullen de melkveehouders in de komende jaren nog flink moeten investeren in asbestsanering.

Persbericht_Asbesthoudende daken aanwezig op ruim helft van de Nederlandse melkveebedrijven _grafiek1

Gerelateerde artikelen