Favoriet

Oogsttechniek

Krone introduceert Premos 5000

Machinefabrikant Krone introduceert op Agritechnica de pellet machine Premos 5000. De machine, bekroond met een gouden medaille, pakt het zwad op en zet het gewas om naar geperste pelletkorrels.

De korrel kunnen dienen als voer, strooisel voor in de stallen of als brandstof voor bijvoorbeeld verbrandingkachels in kassen. Naast het gebruik van de pellet machine direct op het veld tijdens het oogstseizoen kan de Premos 5000 ook buiten het seizoen als stationaire machine worden gebruikt. Met de als optie verkrijgbare doseerbak voor balen kunnen balen omgezet worden in pellets.

Voorraadbunker

De naam van de machine is afgeleid van de Latijnse naam Premere, dat staat voor persen. Het getal 5000 duidt op de bunkerinhoud van 5000 kg. De Premos werkt met een 2,35 meter brede pick-up, die het gewas oppakt. Via een rotor komt het gewas op een transportband van 800 mm breed. Via de deze transportband komt het gewas bij twee perswalsen. Deze perswalsen zijn eveneens 800 mm breed. Op beide walsen zitten afwisselend rijen tanden en gaten. Het gewas dat tussen de walsen komt, wordt door de gaten van 16 mm geperst en komt zo binnenin de wals. De geperste pelletkorrels worden vervolgens door een inwendige vijzel in de wals naar een transportband gebracht die het naar de voorraadbunker transporteert.