Favoriet

Dierverzorging

Activiteitsmeting met pH-bolus van Smaxtec

Smaxtec komt met een uitbreiding op de pH-bolus. Naast temperatuur en zuurgraad, kan de bolus nu ook activiteit meten zo ook dienstdoen als tochtdetectiesysteem.

Het Oostenrijkse bedrijf Smaxtec kennen we van de bolussen die de temperatuur in de pens meten. Zo’n bolus breng je met een special pistol oraal in, net als een magneet tegen ‘scherp-in’.  De bolus meet vervolgens vier jaar lang de temperatuur  in de pens die met een bepaald interval wordt gecommuniceerd met een basisstation. Via pc of app kun je vervolgens het de pH- en temperatuurschommelingen in de pens volgen.

Hittestress of ziekte

Een afwijkende temperatuur kan duiden op onder meer hittestress en ziekte. Maar ook drinken verlaagt kortstondig de temperatuur. Door de pH te meten herken je pensverzuring.

Tochtdetectie

Als aanvulling kan Smartex nu met dezelfde bolus ook activiteit meten. Het in Graz gevestigde bedrijf spreekt van Smaxtec 3.0. Zo wordt het Smaxtec-systeem dus ook een tochtdetectiesysteem. De bolus meet activiteit, temperatuur en pH iedere tien minuten.

Interface

Bovendien komt Smaxtec met een nieuwe interface welke het voor de gebruiker mogelijk maakt controlegroepen in te stellen. Wijken de parameters van een dier in zo’n controlegroep af, dan krijgt de veehouder of bedrijfsleider een attentiebericht. De laatste nieuwe aanvulling op het systeem is een weerstation om luchtvochtigheid en temperatuur in de stal continu te meten en af te zetten tegen de door de bolus ingewonnen data.

6.000 Smaxtec-systemen wereldwijd

Het bedrijf Smaxtec bestaat sinds 2009 en laat weten dat het wereldwijd inmiddels 6.000 systemen verkocht heeft.

Gerelateerde artikelen