Favoriet

Voederwinning

Agritechnica 2015: Fendt toont elektrische hark

Twee jaar terug op Agritechnica toonde trekkerbouwer Fendt het X-concept: een trekker uit de 700-serie met een generator. Daarmee kan de trekker elektrisch een werktuig aandrijven. Dus werd een elektrisch aangedreven hark ontwerpen.

Als basis voor de elektrische hark geldt de Fendt Former 12555 Pro-vierelements hark. Die krijgt de toevoeging X. Overbrengingsassen zie je daarop niet, wel rode elektriciteitskabels en aan beide kant een metalen box waarin de elektronica zit voor de aansturing van de elektromotoren op de rotors.

Traploos

Elektrische aandrijving brengt een aantal voordelen. Ten eerste kan het toerental van de rotoren traploos en in principe onafhankelijk van het motortoerental geregeld worden. Ook kan het toerental van iedere rotor onafhankelijk geregeld worden. De verhouding tussen de buitenste en binnenste rotors is dus ‘on the go’ aan te passen.

Generator

De elektrische hark zal wel duurder zijn, maar niet schokwekkend veel. Aldus een zegsman van Fendt. De hark zal eind 2016 op de markt komen. De Fendt X met generator niet. Die is nog lang niet klaar voor de praktijk. Wie de hark koopt zal hem dus van stroom moeten voorzien via een generator op de aftakas, een soort tussenfase verduidelijkt de zegsman.

20151109_Fendt_12555_2

20151109_Fendt_12555_1