Opslaan

Voertechniek

Schuitemaker gaat eerste Innovado-voerrobots bouwen

Schuitemaker Machines in Rijssen bouwt de eerste vijf commerciële Innovado-voerrobots. De Innovado mengt en doseert het voer niet alleen, maar haalt het ook zelf uit de kuil.

Al in 2008 liet Schuitemaker de eerste Innovado zien. Echt zelf voeren deed die toen nog niet. Dat gebeurde radiografisch. Intussen is het Innovado-concept behoorlijk veranderd. Onder andere de kuilvoersnijder waarvan de pinnen een voor een in de kuil werden gedrukt, verdween.

Op vakbeurs Eurotier in 2014 liet Schuitemaker een doorontwikkelde Innovado zien. Die was compacter en ook de mengkuip was met zes kuub twee kuub kleiner geworden. Het laden ging met een mes en vijzel die door uitschuifbare armen naar de kuil werd gebracht. Het mes en vijzel zijn gebleven, de uitschuifarmen zijn weg. Onder het mes en vijzel zit nu een vorkenbord. De mengkuip heeft twee vijzels.

Tot 4,8 meter

Een soort happer beweegt over een rail van boven naar onder. Het frame waarover de happer loopt is tweedelig. Het bovenste deel klapt 90 graden in. Uitgeklapt pakt de Innovado kuilen tot 4,8 meter hoog. Aan de happer zit het bewegende mes die een plak uit de kuil snijdt. De vijzel werkt het voer op een transportband die de mengkuip vult. Vanuit de menkuip wordt het gemengde voer op een dwarsband gelost en zo verdeeld.

De mengkuip is weer acht kuub groot en laadt maximaal 2,1 ton. De capaciteit ligt volgens de fabrikant op 750 melkkoeien, de prijs op 246.500 euro inclusief software en app, transponders in 600 meter voergang, schuifpoort voor de ‘no-go-area’, updates en (opstart) ondersteuning en het inmeten van het erf door het Kadaster voor het maken van de digitale erftekening.

Voerschuif

Het voer aanschuiven kan de Innovado ook. Er zitten twee schuiven onder in een V-vorm. Op de voergang wordt de V verbreed. Een voergang van ten minste 4,25 meter breed is aanbevolen voor de Innovado.

RTK-GPS

Op het erf vind de voerrobot zijn route met een RTK-GPS-systeem van Trimble. In de stal via sensoren in de voergang. Een bumper rondom zet de robot stil bij contact met een object. Om te frezen zal de robot echter tegen de kuil moeten aanrijden. Daarvoor gaat de bumper omhoog, die werkt op dat moment dus niet. Daarom zijn de kuilen een zogenoemde ‘no-go-area’ dat is afgesloten met een hek dat de robot zelf opent.

Diesel van JCB

Onder de kap van de Innovado op de foto ligt een Deutz-motor. De vijf nieuwe Innovado’s krijgen een JCB-motor met 55 kW die zonder AdBlue de recentste emissienormen haalt. Maar Schuitemaker geeft ook aan naar elektrische aandrijving te kijken maar laat weten dat accupakketten nog niet voldoen. De Innovado op de foto betreft dus een prototype, maar blijft wel in actie. De onderste afbeelding laat zien hoe de vijf Innovado’s uit de eerste serie eruit zullen zien.

20160607_Schuitemaker_Innovado_620160607_Schuitemaker_Innovado_220160607_Innovado_Schuitemaker_220160607_Schuitemaker_Innovado_420160607-Schuitemaker_Innovado_nieuw