Favoriet

Stalinrichting

‘Eén drinkbak per twintig koeien’

Schoon drinkwater verhoogt de melkproductie. Volgens Joep Driessen, trainer en directeur van CowSignals, drinkt een koe tien tot vijftien keer per dag. In totaal gaat het om 100 tot 150 liter per dag. De koe drinkt het water het liefst uit een open drinkbak

, blijkt uit een onderzoek van Ed van Eenige, adviseur van Interact. Driessen adviseert één open drinkbak per twintig stuks vee.

Het ontwerp van de bak is belangrijk. Zo moet de bak minimaal 7 cm diep zijn, aldus Driessen. De koe kan dan met haar bek onder water. Hoor je slurpende geluiden, dan is het waterniveau te laag.

Hang de bak niet direct achter de plek waar de koeien eten, want dan bestaat het risico dat ze in de bak mesten. Hang je de bak in het strohok dan urineren ze het stro onder. Een plek boven de roosters is wat dat betreft beter.

[meerinvakbladpromo tekst=”Meer informatie over de drinkbakken, de temperatuur van het water de ideale hanghoogte van de bakken is te lezen in het decembernummer van vakblad Veehouderij Techniek.”]

Gerelateerde artikelen