Favoriet

Stalinrichting

Kalveren kunnen zindelijk worden

Als je ze lang genoeg traint, kunnen kalveren zindelijk worden en op één vaste plaats hun behoefte doen. Dat ondervonden onderzoekers van de Universiteit van Brits Columbia, zo meldt Research Reports.

Door de kalveren op één plaats te laten urineren of mesten zou je de huisvesting van de dieren flink kunnen aanpassen. Volgens Canadese onderzoekers van de Universiteit van Brits Columbia zou ‘het een revolutie betekenen in de huisvesting van rundvee’. Je zou stallen kunnen ontwerpen die volledig gericht zijn op het koecomfort.

Onderzoek

In een proef van 17 dagen deden de Canadezen onderzoek. Zes één maand oude Holstein-vaarskalveren werden hok in de stal gebracht. Zodra de kalveren begonnen te urineren, ging er een zoemer af. Vervolgens werden de dieren het hok uit gelaten en kregen ze 20 ml melk via een speen. Daarna gingen de kalveren weer individueel terug naar het ‘plashok’. Nu moesten ze twee keer plassen om daarna melk te krijgen. Dit werd 17 dagen achtereen herhaald. En wat blijkt? Trainen werkt. Kalveren urineerden vaker in het ‘toilet’ dan een controlegroep. De snelheid waarmee kalveren zindelijk werden varieerde. Slechts een van de zes kalveren lukt het niet om zindelijk te worden. Een ander kalf was daarentegen al na één trainingssessie zindelijk.

Maar hoe nu verder? Want om iedere melkveehouder elk kalf individueel te trainen op zindelijkheid, gaat iets ver. Daarom werkt de afdeling Physics van de Universiteit van Brits Columbia aan een volledig automatisch systeem dat dit werk overneemt. Wanneer dat klaar is, is nog onduidelijk.