Favoriet

Mesttechniek

SafeShaft maakt aftakas overbodig

Safeshaft, een Ierse vinding maakt het aankoppelen van de aftaktussenas van een mesttank overbodig. De Ierse broers Noel en Ger Hicky uit het Ierse Kilmacthomas bedachten Safeshaft, waarbij een hydraulische motor de taak van de aftaktussenas overbodig maakt.

Safeshaft, een Ierse vinding, maakt het aankoppelen van de aftaktussenas van een mesttank overbodig. De Ierse broers Noel en Ger Hicky uit het Ierse Kilmacthomas bedachten Safeshaft, waarbij een hydraulische motor de taak van de aftaktussenas overbodig maakt.

Het systeem moet vooral veiliger zijn. Je kunt immers gewoon bij de trekhaak staan en eventueel de vacuümpomp te bedienen, zonder bang te zijn om eventueel te worden gegrepen door een niet goed beschermde aftaktussenas. Maar er zijn meer voordelen. Je kunt scherper draaien en je hoeft geen aftakastussenas te tillen.

Soft-start

Volgens bedenkers Noel en Gery Hicky kan iedereen Safeshaft monteren, zolang je een moer kunt aandraaien. Je moet namelijk een 10 mm dikke plaat monteren tussen de bestaande vacuümpomp en het chassis van de mesttank. Daarop wordt de pomp en een nieuw hydraulisch systeem gemonteerd. De hydromotor schuift middels een speciale koppeling over de aftakasstomp van de vacuümpomp. De motor is voorzien van een soft-start, soft-stop en een versnellingsbak. Al die voorzieningen zorgen er ook voor dat dat de pomp niet in de verkeerde richting aangedreven kan worden.

Uitgebreide versie

Om de tank aan te kunnen drijven moet de trekker 40 liter olie per minuut kunnen leveren. Er is ook een uitgebreide versie van de Safeshaft leverbaar. Daarbij wordt de snelheid van de vacuümpomp hydraulisch in de gaten gehouden en kun je de pomp elektrohydraulisch in- en uitschakelen.

Gerelateerde artikelen