Favoriet

Dierverzorging

Nieuwe Lely-robot zuigt mest op

De Nederlandse machinefabrikant Lely presenteert op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg de Discover 120 Collector. Deze robot zuigt mest op, spuit water op de vloer en lost de mest automatisch in een put.

De Nederlandse machinefabrikant Lely presenteert op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg de Discovery 120 Collector. Deze robot zuigt mest op, spuit water op de dichte vloer en lost de mest automatisch in een put.

De robot zuigt materiaal van maximaal 5 cm op van een dichte vloer. Doordat de robot de mest opzuigt, ontstaat er geen mestpoel voor de schuif, aldus de fabrikant. Aan de achterkant spuit de machine water op de vloer. Dit water moet aankoeken van mest voorkomen.

Tank

De robot heeft een tank met een inhoud van 340 liter. Deze tank is voor zowel het water als de mest. In de tank monteert de fabrikant waterzakken. Zodra de robot water sproeit, krimpen de zakken. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de tank voor de mest.

Lossen

De robot rijdt automatisch naar de dumpplek in de stal. Op deze dumpplek lost de robot de mest in een gat in de vloer. Een stalen frame schermt deze put af. Bij de dumpplek koppelt de watertoevoer aan. De waterzakken worden gevuld en zetten uit. Doordat de vacuüm in de tank wegvalt, zakt de mest uit de tank. Tegelijkertijd wordt de accu van de robot bijgeladen.

Lely 2

Bediening

De robot is 118 centimeter breed, 60 centimeter hoog en weegt bij een lege tank 370 kilo. In de waterzakken past maximaal 70 liter water. De mestrobot rijdt met een snelheid van 18 tot 25 cm per seconde door de stal. Via de smartphone kan je de robot instellen.

Onderhoud

De robot verschijnt 1 januari 2017 op de markt. De machine kost dan ongeveer 19.800 euro exclusief installatie. Naar schatting bedragen de onderhoudskosten 800 tot 1.000 euro per jaar, inclusief onderdelen.

Lely 1

Lely___CS80063_edit-1024