Favoriet

Dierverzorging

Koorts bij koe meten met mobieltje

Warmtebeeldcamera’s op het mobieltje zijn in theorie prachtige apparaatjes om snel te achter­halen of er koeien met koorts rondlopen in de stal. Maar hoe werkt het in de praktijk? Top Agrar zocht het uit.

Warmtebeeldcamera’s op het mobieltje zijn in theorie prachtige apparaatjes om snel te achter­halen of er koeien met koorts rondlopen in de stal. Maar hoe werkt het in de praktijk? Top Agrar zocht het uit.

Het vakblad testte twee warmtebeeldcamera’s voor op de smartphone: de Flir One (242 euro) en de Seek Thermal Compact (289 euro). Beide camera’s zijn verkrijgbaar voor zowel iPhone- als voor Android-toestellen. In de test werden ze op een iPhone 5 gemonteerd. Het eerste apparaat (78 gram) wordt gevoed door een eigen batterij en is daardoor wat groter, de Seek Thermal Compact (13 gram) wordt gevoed door de batterij van de telefoon. Installatie is bij beide heel eenvoudig: je plugt de warmbeeldcamera eenvoudig op de telefoon en je downloadt de bijbehorende (gratis) app. Vervolgens richt je de camera op de schede van de koe en de vastgestelde temperatuur van het gefocuste gebied verschijnt op het telefoonscherm als getal. De Flir One combineert het warmtebeeld met de digitale camera van het telefoontoestel en daardoor is het beeld scherper dan dat van de Seek Thermal.

Nauwkeurig

Om de nauwkeurigheid te testen, hebben de auteurs met de apparaten de lichaamstemperatuur van koeien vastgesteld op 30 tot 50 cm afstand van de schede. Hoe dichter de meting bij de schede wordt verricht des te nauwkeuriger. Ter verificatie is vervol­gens ook rectaal de lichaams­temperatuur gemeten.

De Seek Thermal maakt op dit vlak geen beste beurt. Bij twee koeien gaf het apparaat een temperatuur van 32,5 en 31 graden Celsius aan, terwijl een rectale temperatuurmeting uitkwam op 39,2 en 39,1 graden­. Wellicht dat de enorme afwijking veroorzaakt wordt doordat de auteurs werkten­ met een iPhone 5 en niet met een modernere iPhone 6.

Koortsige koe

Bij de Flir One zijn de afwijkingen minder groot. Bij 32 koeien bleek deze warmtebeeldcamera de lichaamstemperatuur van de koeien gemiddeld 2,6 graden te hoog aan te geven. Opvallend was dat de afwijking naar boven toe groter werd, naarmate de werkelijke lichaamstemperatuur hoger was. Een koortsige koe met een lichaamstemperatuur van 40,9 graden, temperatuurde de Flir One bijvoorbeeld op maar liefst 46 graden Celsius.

Gerelateerde artikelen