Favoriet

Voederwinning

Kuhn Merge Maxx 950 harkt ook nat gras

Kuhn had al de Merge Maxx 900 en 902 bandhark, maar de fabrikant komt nu ook met de 950. Deze bandhark heeft een maximale werkbreedte van 9,5 meter.

De eerdere Merge Maxx 900 en 902 waren voorzien van drie elementen met een opraper en opvoerband. Zodra je de wiers in het midden wilde afleggen dan hefde je het middelste element. De nieuwe Merge Maxx 950 bestaat uit twee elementen. Om de afleg van de zijkant naar het midden te verplaatsen, schuif je beide elementen hydraulisch uit elkaar. Zo ontstaat er een opening tussen de elementen. Door de draairichting van de transportbanden te wisselen, ontstaat er een wiers in het midden. Bij het harken met zijafleg heeft de hark een werkbreedte van 8,60 meter.

Nat gras harken

Volgens de fabrikant kun je met een bandhark sneller werken. Verder zit er minder vervuiling zoals zand en steentjes in de silage. Dit komt doordat de pickup het gras oppakt en niet over de grond verplaatst zoals een rotorhark wel doet. Daardoor kun je ook vochtig en nat gras bij elkaar harken. De draaibare rol vóór de oprapers zorgt ervoor dat er een gelijke hoeveelheid zwad op de band komt te liggen. Zo krijg je uiteindelijk een zo gelijk mogelijke wiers.

De Merge Maxx 950 was al te zien tijdens meerdere demonstraties in Nederland. De officiële introductie vindt plaats op de Agritechnica in Hannover.

Gerelateerde artikelen