Favoriet

Voertechniek

Zelfrijdende peddelmenger van Debutrac

Debutrac Technics is onderdeel van een Vlaams mechanisatiebedrijf en komt met een eigen zelfrijdende voermengwagen die de kuil uithaalt met een vast mes en doorvoerrotor en het voer mengt en uitdoseert met peddels. Wennemars gaat de Debutrac Mixtrac 1 in Nederland in de markt zetten.

Het meest opvallende aan de Debutrac-voermengwagen is het meng- en lossysteem. De peddelmenger heeft iets weg van de haspelmengers van Redrock en Keenan, maar kan lossen zonder behulp van extra vijzels. De haspel neigt dus naar het concept van een peddelmenger doordat het voer door de wagen verplaatst kan worden. De kuip kan zo geconstrueerd worden dat zowel links of rechts en voor of achter gelost kan worden. De bodemplaat is van rvs, vaste messen zijn er naargelang de wensen van de gebruiker in te zetten.

Laden zonder frees

Ook opvallend is het laadsysteem. Debutrac is op het principe van de kuilhapper afgegaan, omdat die volgens de fabrikant de structuur het best in takt laat. De happer heeft een twee meter breed vast mes met eronder een doorvoerroter om het voer op de band in de tunnel te werken. De snelheid van deze band is verstelbaar.

Hondengang

Vanuit de cabine bedien je de meeste functies met een joystick, voor de weegfuncties is er een touch screen. De Mixtrac 1 is vierwielaangedreven, op vier wielen gestuurd en kan in hondengang rijden. De rijaandrijving is hydrostatisch. De peddelas is mechanisch aangedreven en kan twee kanten opdraaien. Alles wordt aangedreven vanuit een viercilinder Deutz-motor. Op de weg rijdt de Mixtrac 25 km/h.

Debutrac en Wennemars

LMB Debutrac bvba verkoopt onder meer Deutz-Fahr-, Keenan en Trioliet. De nieuwe voermengwagen werd ontwikkeld door Debutrac Technics, een dochteronderneming. Het belooft ook met getrokken peddelmengers te komen. De Nederlandse Debutrac-distributeur, Wennemars, was tot voor kort de officiële Keenan-distributeur in Nederland en België en houdt zich, naast met Debutrac en Keenan-voermengwagens, ook bezig met de verkoop van Milkbar en Enjoy Calf Feeding.

Gerelateerde artikelen