Favoriet

Voertechniek

Hanskamp Spider: krachtvoercomputer die elke hals, poot of nekband herkent

Het Nederlandse Hanskamp heeft een krachtvoersysteem bedacht waarbij je de nek-, hals- en pootbanden van het oude koeherkenningssysteem kunt blijven gebruiken. Het draagt de naam Spider.

Het systeem bestaat uit een in epoxyhars gegoten antenne die je op het krachtvoerstation schroeft. Dat kan een krachtvoerbox in de stal zijn, maar ook een voerbak in de melkstal. Deze antenne herkent alle bestaande transponders zolang ze in een frequentie tussen 120 en 134,2 kHz werken. Het maakt niet uit of ze full- of halfduplex werken. Ook oude transponders dus van niet meer ondersteunde voersystemen zoals bijvoorbeeld de Nedap Popular.  Wie poottransponders gebruikt zal een vloerantenne moeten installeren, die Hanskamp ook levert.

Server

Naast de antenne hoort ook de Spider server bij het pakket. Op deze kast, die boven het voerstation hangt, worden de antennes ingeplugd, net als de kabels die naar elektrische motoren of pneumatische cilinders gaan. Melkveehouders kunnen via wifi op deze kast inloggen en de voergift en voeropname bekijken en verschillende waarden aanpassen. Met een server kun je 16 voersoorten voeren en kunnen tegelijkertijd 16 koeien herkent worden. Dat laatste is handig in de melkstal. Wil je meer koeien herkennen, dan moet je een tweede Spider kast monteren.

Taurus-koppeling

Hanskamps Spider is te koppelen aan managementprogramma’s via de Taurus-koppeling. Een systeem voor vier krachtvoerstations kost ruim 11.000 euro. Wil je de koeien in een 2×8 melkstal krachtvoer voeren met het Spider systeem dan kost dat bijna 18.000 euro.

Gerelateerde artikelen