Favoriet

Melktechniek

Melkstal: tweedehands zinnig of kat in de zak?

Tweedehands melktechniek is volop te koop op internet en in de vakbladen. Wanneer is het zinnig om hierin te investeren en wanneer niet? Top Agrar zocht het uit.

Een reëel scenario: al een aantal jaren overweeg je de melkstal uit te breiden. Dan komt de buurman langs die meldt dat je de onderdelen van zijn twaalf jaar oude melkstal tegen een vriendenprijsje kunt overnemen. Kun je dat gokje wagen of is het verstandiger om wat meer neer te tellen en te kiezen voor nieuw?

Een typisch klusje voor melktechniekspecialist Bernd Schneibel van de voorlichtingsinstantie NRW in Noordrijn-Westfalen. “De melktechiek die op internet en in de weekbladen wordt aangeboden, is vaak goede en robuuste techniek uit het eind van de jaren negentig. Vaak is het heel interessant om je melkstal met tweedehandstechniek weer bij de tijd te brengen”, zegt Scheibel. “Bij vacuümpompen, pulsatoren en afname-automaten zijn de risico’s op een kat in de zak betrekkelijk gering. De koop van een complete tweedehands melkstal is riskanter, vooral doordat de installatiekosten daarvan lastig zijn in te schatten. Pas bij de installatie blijkt welke onderdelen vervangen moeten worden.”

Grofweg pakt de installatie van tweedehands apparatuur daardoor twee keer zo duur uit als de installatie van een nieuwe melkstal. Scheibel: “De installatie van tweedehands apparatuur voor de melkstal is alleen zinvol als de aanschaf- en de ingeschatte installatieprijs minstens de helft lager is dan de prijs van vergelijkbare nieuwe apparatuur, inclusief installatie.

Courant merk

Als je kiest voor tweedehands apparatuur, zou je volgens Scheibel in elk geval moeten kiezen voor courante merken, waarvoor nog volop onderdelen te krijgen zijn. Ook is het verstandig om een competent installatiebedrijf in de arm te nemen, die bij voorkeur ook meehelpt om de installatie af te breken. Je kunt op de kosten besparen door de installateur daarbij te helpen. Maak bij demontage veel detailfoto’s, daar heb je bij de installatie profijt veel van.

Van een grote melkstal kun je volgens Scheibel vrij eenvoudig een kleinere maken. Van een kleinere een grote maken, is ook mogelijk, maar dat is een stuk duurder. Dat wordt veroorzaakt door extra kosten voor leidingen, spoeltechniek en een grotere vacuümpomp. Realiseer je dat hekwerk vaak niet opnieuw gebruikt kan worden en dat de onderdelenvoorziening voor elektronische onderdelen van spoelautomaten en voedercomputers soms lastig is.

Gerelateerde artikelen