Favoriet

Melktechniek

Reguliere melktijden met melkrobots

In 2014 stelde Fullwood-distributeur Lemmer het concept batch milking voor. Daarbij vervangen melkrobots de melkers, maar verloopt de dagelijkse routine als bij conventioneel melken. Sinds zo’n zeven weken wordt op een Duits melkveebedrijf op deze manier gemolken met 12 Merlin M2-robots.

In 2014 stelde Fullwood-distributeur Lemmer het concept batch milking voor. Daarbij vervangen melkrobots de melkers, maar verloopt de dagelijkse routine als bij conventioneel melken. Sinds zo’n zeven weken wordt op een Duits melkveebedrijf op deze manier gemolken met 12 Merlin M2-robots.

Op het melkveebedrijf van Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf met 4.330 hectare gelegen in de Duitse deelstaten Sachsen Anhalt en Brandenburg, is door Lemmer Fullwood een melkstal gerealiseerd in de vorm van 12 Merlin M2-melkrobots. De koeien worden dus automatisch gemolken met conventionele melkrobots, maar de veestapel van 500 melkkoeien wordt op dezelfde manier gemanaged als een koppel dat met een melkstal wordt gemolken.

Koeien naar de robot brengen

Om 5 uur in de ochtend brengt een medewerker de eerste groep van 120 koeien naar de dubbele wachtruimte. In ongeveer een uur tijd wordt deze groep door de 12 robots gemolken. Dezelfden medewerker verzorgt ondertussen de boxen, behandelt gesepareerde koeien en is in de buurt als er meldingen van de robots zijn of andere onvolkomenheden.

Twee wachtruimtes

Door de ronde wachtruimte met automatisch opdrijfhek worden de koeien naar de robots gedreven die als een halve cirkel, zij-aan-zij, om de wachtruimte staan. Zodra het draaiende opdrijfhek de eerste robotentree voorbij is, kan begonnen worden met het melken van de volgende groep. Deze wordt met eenautomatisch drijfhek in de tweede rechthoekige wachtruimte naar de robots gedreven tot dat de groep ervoor klaar is. Dan neemt het rondgaande hek het drijven weer over. Alle koeien gaan terug via dezelfde, ook rondlopende, terugloopgang. Via twee selectiepoorten in d terugloopgang worden separatiekoeien uitgeselecteerd. Terug in de stal komen de dieren via twee selectiepoorten weer in hun groep. Om 10 uur zijn de vijf groepen gemolken. s’Avonds om 17 uur start de tweede melkbeurt. In de toekomst wil het bedrijf de twee groepen met hoogproductieve dieren driemaal daags melken.

Melkersschaarste

Eén van de belangrijkste redenen voor het bedrijf om op deze manier te melken, is het gebrek aan goede melkers. Met batch milking blijft het bedrijfsproces routinematig, maar kunnen wel melkers uitgespaard worden. Doordat de robots niet 24/7 draaien, is  ook geen storingsdienst nodig. Door combinatie en automatisch boxen instrooien en automatisch voeren, zou het bedrijf tot wel een derde op.arbeidstijd kunnen besparen. “Over een jaar kunnen we daar pas specifieker over zijn.” Aldus een van de directeuren van Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf.

Gerelateerde artikelen