Favoriet

Melktechniek

Melkstal reinigen: de do’s en dont’s

Verticale slangen met knijppistolen in de put en een slanghaspel met spuitmond met draaibare afsluiter maken het schoonspuiten van de melkstal een stuk eenvoudiger.

Theo van der Aalst, eigenaar van Suevia BN, producent van onder meer reinigingsapparatuur, merkt dat steeds meer boeren de melkstal met een lage druk en met een hoge capaciteit willen reinigen. “Steeds meer veehouders kiezen voor de reiniging van de melkstal voor een slang met een druk van ongeveer 5 bar en met een hoge capaciteit van 6 kuub per uur.”

Verticale slangen

Voor het snel schoonspuiten van de vloer of een uier hangen er in de meeste melkstallen meerdere verticale slangen. “Gebruik hiervoor halfduimsslangen met een druk van maximaal 3 bar”, adviseert Van der Aalst. “Als de druk in de leiding te hoog is, dan kun je met een kraantje de druk smoren.” Verder adviseert hij de slangen maximaal 3 meter uit elkaar te hangen. “Dan heb je er altijd één binnen handbereik. Pas de slanglengte zo aan dat het spuitpistool de grond niet raakt.

Voor het grondig reinigen na het melken adviseert Van der Aalst een slanghaspel waarbij de slang automatisch oprolt. In een traditionele melkstal hang je de haspel aan de muur, in het midden aan de kopse kant van de melkstal. Hang de haspel op 2,5 tot 3 meter hoogte, zodat de koeien er onderdoor lopen en er niet bij kunnen. Zorg dat de haspel 180 graden van links naar rechts kan draaien, zodat je vanuit alle hoeken de slang eenvoudig kunt uittrekken.

Meer weten of het reinigen van de melkstal? En wat zijn de risico’s als je jarenlang met hoge druk de melkstal schoon spuit? Je leest het in de meest recente uitgaven van Veehouderij Techniek. Bekijk de abonnementen ❯

Gerelateerde artikelen