Favoriet

Melktechniek

DeLaval Evanza maakt tepelvoeringen vervangen sneller

Melkmachinefabrikant DeLaval heeft een nieuw melkstel bedacht. De Evanza is voorzien van een tepelvoeringpatroon. Het verwisselen daarvan gaat zeker drie keer sneller dan het verwisselen van een gangbare tepelvoering.

Het patroon bevat een driehoekige tepelvoering en de pulsatieruimte. Door de tepelvoering een kwart slag te draaien komt het patroon los en kun je hem uit de tepelbeker trekken om vervolgens een nieuw patroon in de beker te klikken. Daardoor zou je drie keer zo snel kunnen werken. Zeker op grote bedrijven, waar het wisselen van tepelvoeringen een flinke klus is, levert dat dus veel tijdswinst op. De korte melkslang wordt niet vervangen op het moment dat je de tepelvoering verwisselt.

Tekst loopt door onder de foto

Gaat langer mee

Volgens DeLaval zijn de tepelvoeringpatronen aanzienlijk duurder dan een gangbare tepelvoering. Vertegenwoordigers van het bedrijf willen echter niet zeggen hoeveel duurder. Wel geven ze aan dat de kunststofvoeringen 5.000 melkingen meegaan. Dat is twee tot drie keer langer dan een gangbare tepelvoering. Door de bank genomen zouden de jaarlijkse kosten voor de tepelvoeringen daardoor niet toenemen.

Recyclen

Het is nog onbekend hoe DeLaval omgaat met de gebruikte tepelvoeringen. Het kunststof materiaal van de voering en het patroon is te recyclen. Inzameling zou via de dealer kunnen gebeuren, maar de melkmachinefabrikant heeft daar nog niets voor afgesproken.

Sneller melken

Tegelijkertijd kreeg ook de melkklauw zelf een iets andere vorm wat voor betere afvoer van de melk moet zorgen. Daardoor zou een koe ook sneller uitmelken. Ook claimt DeLaval dat je de tepelbekers sneller aansluit vanwege de nieuwe conische vorm. Bij elkaar zou dat in een 7 procent kortere melktijd resulteren.

De noviteitencommissie van Eurotier kende de DeLaval Evanza een zilveren medaille toe.

Gerelateerde artikelen