Favoriet

Voertechniek

Eurotier 2018: Trioliet breidt voerrobot Triomatic uit

Voermachinefabrikant Trioliet toont op Eurotier de Trioliet Triomatic WB 2-250 voerrobot. De machine rijdt autonoom via een draad in de grond en heeft een inhoud van 2,5 kuub.

De nieuwe robot wordt toegevoegd aan de bestaande lijn Triomatic modellen. De huidige modellen zijn de Triomatic HP (Hanging Powered) en Triomatic WP (Wheel Powered). Daar komt nu de WB bij: Wheeled Battery. Er is dus geen rail meer nodig voor elektriciteit. De machine werkt met een 600-volts NiMH (nikkel-metaal-hybride) accu die vergelijkbaar is met die in elektrische auto’s. Instellen van het rantsoen kan op de machine zelf d.m.v. een touchscreen of vanaf een tablet die via WiFi-verbinding communiceert met de robot. De robot wordt gevuld door een van de voerkeukens van Trioliet: T10, T20, T30 of T40.

(tekst gaat verder onder de foto)

Mengkuip

De mengkuip van de Triomatic WB 2-250 is voorzien van twee mengvijzels en heeft een inhoud van 2,5 kuub. Dat is genoeg om per dag zo’n 300 GVE meerdere keren per dag van een verse portie voer te kunnen voorzien. Lossen gebeurd door middel van een afvoerbandje. Doordat meerdere robot’s in eenzelfde systeem kunnen werken is de capaciteit van het totale systeem verder te verhogen. Standaard is de mengkuip voorzien van Trionox (een rvs-legering). De mengvijzels worden aangedreven door twee 2,2 kW elektromotoren.

Rijden

De Triomatic WB vindt via een kabel in de vloer (+/- 3 cm diep) de weg door de stal. Elke route heeft zijn eigen frequentie waardoor de machine de weg kan vinden. Voor de veiligheid is aan beide kanten van de machine een stootbumper gemonteerd. De machine stopt met rijden wanneer deze een object detecteren. Het veiligheidssysteem is optioneel uit te breiden met objectdetectie op afstand (vergelijkbaar met parkeersensoren). Tijdens het laden van de mengkuip wordt de accu bijgeladen. Rijden doet de Triomatic door middel van twee 1,1 kW wielmotoren links en rechts. Voor en achter is een zwenkwiel gemonteerd zodat de machine scherp kan draaien.

Prijs

De Triomatic WB 2-250 is te koop vanaf bruto 66.200 euro. Dit is zonder voerkeuken en de routes geïntegreerd in de stal. Een werkend systeem met robot, voerkeuken en (gunstige) routes in de stal zal uitkomen op zo’n 150.000 euro.

Robert Liet (links) en Stefan Schulte (rechts) trekken het doek van de nieuwe Trioliet Triomatic WB 2-250 voerrobot.[/caption]

Gerelateerde artikelen