Favoriet

Mesttechniek

RosierGreidanus haalt Ierse meststrooier naar Nederland

Landbouwmechanisatiebedrijf RosierGreidanus brengt een meststrooier van Ierse afkomst, de HiSpec XCEL 1250, op de Nederlandse markt.

Bijzonder aan deze meststrooier is de shredderrotor aan de achterkant. Deze rotor is voorzien van 12 mm Hardox klepels. De rotor draait tegen de klok in. Daardoor moet een groot deel van het materiaal worden opgetild en tegen de achterklep aan worden gegooid voordat het op de spreidplaten valt. Dat draagt volgens RosierGreidanus bij een aan strak strooibeeld waarbij een maximale werkbreedte van 24 meter wordt gehaald.

De HiSpec XCEL 1250 heeft een capaciteit van 12 ton. De 4mm wanddikte en 5 mm vloerdikte maakt de machine robuust. Het leeggewicht van de strooier is 6,8 ton. De machine is 7,75 meter lang, 3,06 meter breed, 3,085 meter hoog en de laadhoogte is 2,25 meter.

Bediening

De bediening van de HiSpec XCEL 1250 is, zo meldt RosierGreidanus, eenvoudig. Alle overbrengingen zijn bestand tegen een vermogen van 147 kW (200 pk). Voor gebruik zijn twee dubbelwerkende hydraulische ventielen nodig: één voor bodemkettingaandrijving en één voor de hydraulische schuifwand om de materiaalstroom naar de strooiers te regelen. Er is een handmatige aanpassing van de schuifwand mogelijk om het spreidingspatroon te wijzigen. De hydraulische vloeraandrijving heeft een overdruksysteem om schade te voorkomen. Om bij de shredderrotor te kunnen komen kan de hardox-achterklep worden geopend door twee kettingen met haken te monteren aan de schuifwand.

Opties

Optioneel is onder meer een Digi-Star weegeenheid, extra houten schotten voor het verhogen van de capaciteit, grotere banden en luchtremmen. Strooien op gps met een taakkaart is mogelijk.

Gerelateerde artikelen