Favoriet

Voederwinning

Agritechnica: Reiter-bandhark kan voor of achter

Het Oostenrijkse bedrijf Reiter toonde al eerder de Respiro-bandhark. Er zijn twee modeelen, de getrokken 9 meter brede R9 en de R3 voor de fronthef. Op Agritechnica laat Reiter een frame zien waarmee de frontbandhark ook als getrokken bandhark gebruikt kan worden.

Het Oostenrijkse bedrijf Reiter toonde al eerder de Respiro-bandhark. Er zijn twee modellen, de getrokken 9 meter brede R9 en de R3 voor de fronthef. Op Agritechnica laat Reiter een frame zien waarmee de R3 Profi-frontbandhark ook als getrokken bandhark gebruikt kan worden.

Door het frame kun je twee Respiro’s R3 gebruiken met één trekker. Naast een tweede Respiro heb je dan het frame nodig. Daar hangt de Respiro op dezelfde manier in als in de fronthef. Het frame duwt daarmee de hark. In veldpositie doet het denken aan een combinatie van een front- en getrokken maaier.

Voor transport van het getrokken frame plus de daaraan hangende Respiro bedacht Reiter echter opvallende oplossing. Het frame draait de hark dan 180 graden naar de trekker toe. De aanbouwbok van de frame dat in de driepuntshef hangt, beschikt over een haak die de hark in zijn geheel oppikt en draagt. Zo wordt deze tijdens transport gedragen.

Vier zwadaflegvarianten

Met twee Respiro’s R3 aan één trekker kan 6 meter schoon geharkt worden in één werkgang. Er zijn dan vier varianten van afleggen van het zwad. Namelijk alles rechts van de combinatie, alles achter de trekker, de helft achter de trekker en de helft links van de combinatie en de helft links van de combinatie en de andere helft rechts van de combinatie. Desgewenst kunnen de harken met twee trekkers gebruikt worden.

Conceptstudie

Op de Reiter-stand staat deze combinatie van twee Respiro’s weliswaar nog als conceptstudie. Wel laat het bedrijf doorschemeren dat het frame doorontwikkeld zal worden. In het frame wordt een eigen hydraulieksysteem geïntegreerd dat wordt aangedreven door de aftakas. Dan is de trekkerhydrauliek enkel voor de fronthark nodig. Ook zal het frame een tweede loopwiel krijgen. De loopwielen sturen ongedwongen mee en worden voor transport geblokkeerd.

Gerelateerde artikelen