Favoriet

Transport

Agritechnica 2019: Handig en ruimte sparend balen zekeren

De Duitse fabrikant Hornung heeft een handig systeem ontwikkeld voor zonder handen en snel zekeren van materiaal op balenwagens.

Bij het Hornung-zekeringssysteem geen bewegende stalen frames of bewegende wanden. Onder de wagen zitten aan één kant spanbanden op rol. De haken van de banden zijn aan een balk over de lengte van de wagen bevestigd. De balk wordt vervolgens hydraulisch via een rail in de voor- en achterwand van de wagen, over de lading getrokken. Het aantal banden is flexibel kan door haken van de balk los te maken worden aangepast. De banden zitten op rollen die automatisch oprollen, zoals een hondenriem.

As over lengte wagen spant banden

Nadat de lange balk met daaraan de haken van de banden over de wagen bewogen is, zitten de banden over de lading. De automatisch oprollende rollen maken de banden op lengte, ook met lading van verschillende hoogtes en breedtes. Vervolgens worden de banden aangespannen door een as over de lengte van de wagen aan de kant van de rollen. De banden gaan allemaal door een oog aan deze as en worden zodoende opgerold als de as draait. De as draait hydraulisch en is met tandwielen met een terugslagpal beveiligd tegen ontrollen. Om de zekering te openen, wordt deze as met cilinders uit de terugslagpallen gedrukt.

Zekert alle lading

Als ladingen met verschillende ‘hardheden’ worden getransporteerd, hout en stro bijvoorbeeld, kunnen voor de harde materialen specialen banden met elastisch deel worden gebruikt. Worden deze banden niet gebruikt, dan kan het systeem de harde lading niet goed zekeren, omdat de banden die over het stro gaan, zich in de strobalen trekken.

De voordelen van dit systeem zijn vooral dat bij lossen en laden nooit het zekeringssysteem in de weg zit, minder staal nodig is, het zekeringssysteem in zowel lage als smalle ruimten geopend kan worden en dat het altijd alle lading vast spant op de wagen.

Hornung verkoopt het systeem alleen inclusief Hornung-landbouwwagen, maar wil het zekeringssysteem wel verkopen aan andere fabrikanten van balentransportwagens.

De banden op zelfspannende rollen gaan door ogen aan een draaiende as die de ze aanspant om de lading te zekeren.[/caption]

Gerelateerde artikelen