Favoriet

Dierverzorging

Kalveren groeien beter op rubberen vloer

Kalveren groeien beter op een rubberen vloer. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoeksproject InnoCalf van Dairy Campus. Na 18 weken was het verschil in gewicht tussen kalveren op een rubberen vloer en de dieren op stro gemiddeld 8,5 kg.

Centraal bij het onderzoek stonden de drie hoofdpijlers huisvesting, melkpoeder en ruw- en krachtvoer. De dieren hebben tijdens het onderzoek een transponder om hun voorpoot en hals gekregen die vreet-, lig- en herkauwgedrag kon meten.

Voerregime

De kalveren werden gehuisvest op stro of in het CalfOTel systeem met een rubberen vloer. Na 9 weken wogen de kalveren die gehuisvest waren op de rubberen vloer gemiddeld 3,1 kilo meer dan de referentiegroep. Na 18 weken was dit opgelopen tot een verschil van gemiddeld 8,5 kilo. Na 26 weken werd het verschil iets minder groot en wogen de kalveren gemiddeld 5,3 kilo meer. Deze terugloop in gewichtsverschil heeft te maken met het voerregime van de externe opfokker. De kalveren die het best gegroeid waren, zijn op een iets lager voerregime gezet.

De kalveren van het CalfOTel systeem waren na 4 weken veel viezer maar ook gezonder dan de kalveren op stro. De kalveren in de CalfOTel hokken hadden minder antibiotica nodig dan de referentiegroep. Factoren die mogelijk betere groei en minder antibioticumgebruik hebben bevorderd, zijn de langere individuele huisvesting en het meer in verbinding staan met de buitenlucht. (Groen Kennisnet)

Gerelateerde artikelen