Favoriet

Voederwinning

Lely Exos haalt gras autonoom uit de wei

Machinefabrikant Lely introduceerde eerder vandaag de Exos. Een robot die gras maait, opraapt en vers voor de koeien brengt.

Machinefabrikant Lely introduceerde vandaag de Exos. Een robot die gras maait, opraapt en vers voor de koeien brengt.

De Exos moet volledig autonoom het gras van de wei naar de koeien in de stal brengen. Vers gras voeren zorgt volgens de fabrikant voor een betere benutting van het weidegras en zou er minder of zelfs helemaal geen krachtvoer nodig zijn. De Exos kan dag en nacht zijn werk doen en kan meerdere porties per dag naar de stal halen waardoor bijvoorbeeld broei tot het minimum beperkt blijft. Lely claimt dat gebruikers maar de helft van de wintervoorraad kuilgras hoeven te gebruiken.

Elektrisch

De Exos is volledig elektrisch en is volgens de fabrikant licht, zodat de machine ook tijdens minder draagkrachtige perioden uit de voeten kan. Het gras wordt gemaaid en komt via een brede elevator in de laadbak. Een zeil of doek zorgt ervoor dat er minder verliezen zijn. Bijzonder is dat de Exos na het maaien direct een vloeibare meststof kan toedienen die bijvoorbeeld afkomstig is uit de Lely Sphere, die het bedrijf eveneens vandaag presenteerde. De Exos kan communiceren met de Vector – het automatisch voersysteem van Lely -, die de opdracht kan geven om vers gras te gaan halen.

Patent

Al in 2017 diende Lely ingenieurs een patent in voor een dergelijke machine. Volgens de fabrikant zit de machine nog in de inovatiefase en is de machine nog niet helemaal klaar. De beoogde marktintroductie laat daardoor nog even op zich wachten. Lely verwacht de machine binnen een aantal jaren op de markt te brengen.