Favoriet

Mesttechniek

CowToilet van Hanskamp bekroond met EuroTier award

Het CowToilet van Hanskamp heeft een gouden Innovatie Award op EuroTier in de wacht gesleept. EuroTier is dit jaar geen fysieke beurs, maar er worden wel prijzen uitgereikt. Dat gebeurt in een online evenement.

Het CowToilet van Hanskamp is een urineersysteem voor melkkoeien. Op het toilet wordt de koe uitgenodigd te plassen door een systeem dat gebruik maakt van de natuurlijke zenuwreflex bij de koe. Hiervoor wordt een specifieke plek net boven het uier van de koe gestimuleerd, wat een plasneiging bij de koe veroorzaakt. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet, direct afgezogen en apart opgeslagen. Daarmee worden mest en urine bij de bron gescheiden en wordt de vorming van ammoniak gereduceerd.

Ook testen met melkrobot

Het CowToilet draait op verschillende testbedrijven in Nederland, waarbij ook de werking van het CowToilet op de melkrobot momenteel getest wordt. Wageningen Universiteit & Research test de innovatie sinds dit jaar op de Dairy Campus in Leeuwarden. In de tweede helft van 2021 komt het CowToilet beschikbaar op de Nederlandse markt.

Gerelateerde artikelen