Favoriet

Mesttechniek

JOZ introduceert Gazoo stikstofkraker

JOZ introduceert een nieuw systeem voor ammoniakreductie. De eerste zogenoemde Gazoo stikstofkraker is geïnstalleerd op melkveebedrijf Roetert in Wesepe. Door het systeem hoeft de veehouder geen mest meer af te voeren en geen kunstmest meer aan te kopen.

Het systeem bestaat uit twee delen: een mestscheider en een luchtwasser. Eerst wordt de mest gescheiden door een separator in een dikke en dunne fractie. De veehouder kan de dikke fractie gebruiken als ligbed voor de koeien, biobedding dus. De dunne fractie gaat  eerst in een silo en vervolgens naar de luchtwasser. Daarin ontstaat ammoniak en een dunne fractie die weinig stikstof bevat. Na het toevoegen van zwavel-, salpeter- of biologisch zuur aan de ammoniak, ontstaat er een vloeibare stikstofmeststof die JOZ Biogrow noemt.

De dunne fractie die uit de luchtwasser komt is weer te gebruiken voor het spoelen van de stalvloer. Dat zorgt voor weer voor een verdere reductie van ammoniak van de vloer en de kelder. Een roostervloer heeft hierbij een reductie van 62 procent en een dichte vloer 63 procent, aldus JOZ.

De stikstofkraker kan 20 kuub mest per dag omzetten, werkt geurloos en zou geschikt zijn voor bedrijven tot 350 koeien. De aanschafprijs bedraagt tussen 150.000 en 200.000 euro. Doordat geen mest afgezet hoeft te worden en ook kunstmestaankoop niet meer nodig is, zou de installatie – afhankelijk van eventuele subsidies – tussen 4 en 8 jaar terugverdient kunnen worden.

Gerelateerde artikelen