Favoriet

Dierverzorging

Volgtechniek moet Mortellaro vroegtijdig detecteren

Op Dairy Campus wordt onderzoek gedaan naar een systeem dat met Mortellaro geïnfecteerde koeien automatisch en vroegtijdig detecteert.

Op Dairy Campus wordt onderzoek gedaan naar een systeem dat met Mortellaro geïnfecteerde koeien automatisch en vroegtijdig detecteert.

Met camera’s en sensoren wordt continu data verzameld om de voortbeweging van de koe vast te leggen. Het uiteindelijke doel is de koegezondheid te verbeteren. Door de techniek die getest wordt kan een veehouder op den duur verspreiding van Mortellaro tegengaan en de koeien beter verzorgen.

De koeien op Dairy Campus hebben een band om de nek die aan de bovenzijde voorzien is van een  sensor. Die sensor communiceert met vier ontvangers in de stal. Die ontvangers zenden de volgdata door naar een computer in het kantoor. Verder zijn er acht camera’s geïnstalleerd die 24 uur per dag de voortbeweging van de koeien registreren. De camera’s ‘zien’ ook gevallen van Mortellaro.

Schade door Mortellaro

Mortellaro is een klauwaandoening die grote schade kan veroorzaken op melkveebedrijven. Naast directe economische schade door behandelingskosten en het niet leveren van melk van zieke of behandelde koeien, is er ook indirecte schade door een lagere melkproductie, verminderde vruchtbaarheid en vervroegde afvoer. Omdat de ziekte hardnekkig is en moeilijk te bestrijden is, is het van belang dat een geïnfecteerde koe snel wordt gesignaleerd. De techniek die op dit moment op Dairy Campus wordt onderzocht, kan daar aan bijdragen.

Het onderzoek op Dairy Campus maakt deel uit van het innovatieprogramma Next Level Animal Sciences waarin dierwetenschappers van Wageningen University & Research samenwerken met partners aan de doorontwikkeling van onderzoeksmethoden en technologieën.

Gerelateerde artikelen