Favoriet

Melktechniek

‘Vaste procedure belangrijk bij melken’

Iedereen die op een melkbedrijf melkt, moet dezelfde procedure volgen. Alleen op die manier kun je een hoge kwaliteit melk leveren.

Iedereen die op een melkbedrijf melkt, moet dezelfde procedure volgen. Alleen op die manier kun je een hoge kwaliteit melk leveren.

Dat zegt Greg Strait, specialist melkkwaliteit van de universiteit van Pennsylvania. Het begint al voor het melken. Het onrustig opdrijven van de koeien veroorzaakt stress en dat remt de melkafgifte. Bij de predip is het zaak om de speen voor tenminste driekwart met middel te bedekken en dat 60 tot 90 seconden te laten inwerken. Houd bij het verwijderen van het dipmiddel een draaiende beweging aan en veeg het uiteinde grondig af. Ook moet bij de postdip is het zaak driekwart van de speen met middel te bedekken. Strait herinnert lezers eraan dat het slotgat 30 minuten open blijft staan na het melken. Een standaard melkprocedure zorgt ervoor dat het melken correct en consistent wordt uitgevoerd en houdt de koeien gezond, aldus Strait. (Bron: Hoard’s Dairyman, March 2022)