Favoriet

Voederwinning

Claas Disco maait 9,90 meter breed

Tijdens een bijeenkomst van Claas in het Duitse Kiel presenteert de fabrikant meerdere noviteiten. Eén daarvan is de nieuwe Disco schijvenmaaier met een werkbreedte tot 9,90 meter.

Tijdens een bijeenkomst van Claas in het Duitse Kiel presenteert de fabrikant meerdere noviteiten. Eén daarvan is de nieuwe Disco schijvenmaaier met een werkbreedte tot 9,90 meter.

De nieuwe Disco maaiers, die verkrijgbaar zijn in Comfort en Trend uitvoering, blijven ondanks de forse werkbreedte van bijna 10 meter onder de vier meter in transportstand. Dat is mogelijk door het in 2021 geïntroduceerde vector opklapmechanisme. Daarbij worden de maaidekken eerst opgeklapt waarna ze vervolgens iets naar achteren hellen. Eenmaal in de transportstand, wordt het geheel hydraulisch vergrendeld. Doordat de maaier naar achteren helt, wordt de last op de vooras verminderd. Volgens Claas komt dat het stuurgedrag van de trekker ten goede. Het vector mechanisme zien we terug op de breedste Disco maaier, de 1010. De twee andere maaiers, de Disco 9300 en 8500, worden op de ‘gewone’ manier opgeklapt.

Onder normale omstandigheden hebben de Disco-maaiers genoeg aan een aftakastoerental van 850. Claas meldt dat dat goed zou zijn voor een brandstofbesparing van zo’n 20 procent. Het hoofdframe en aankoppelbok zijn opnieuw ontworpen. Daarbij is de versnellingsbak iets naar achteren geplaatst en staan de tandwielkasten voor de maaibalken met 2 graden een beetje schuin. Daardoor kunnen de aandrijfassen in een rechte lijn werken wat volgens de fabrikant ten goede komt aan het geluidsniveau. Bovendien zou het slijtage verminderen. De Disco 1010 heeft negen maaischijven, de 9300 heeft er acht en de 8500 heeft er zeven.

Vector

Met het Vector opklapmechanisme wordt de maaier eerst opgeklapt om vervolgens iets naar achteren te hellen. Daardoor blijft de maaier met een werkbreedte van 9.90 meter onder een transportbreedte van vier meter.

Gerelateerde artikelen