Favoriet

Beurs

ATH 2022: Kema dubbele messenbalk

Krüse uit Ootmarsum (Ov.) haalt sinds enkele jaren de Kema – Kersten Maschinenfabrik – dubbele messenbalken naar Nederland. Er zijn machines leverbaar van 1,10 tot maximaal 9,65 m breed.

Krüse uit Ootmarsum (Ov.) haalt sinds enkele jaren de Kema – Kersten Maschinenfabrik – dubbele messenbalken naar Nederland. Er zijn machines leverbaar van 1,10 tot maximaal 9,65 m breed.

Bij een dubbele messenbalk lopen twee messen in tegengestelde richting over elkaar heen en bereikt op die manier een knippende beweging. Dit zou voor een betere hergroei zorgen dan de ‘hakkende’ beweging van een schijven- en trommelmaaier. De vermogensbehoefte is gering met zo’n 2,0 tot 2,5 kW (2,7 tot 3,4 pk). Er zijn maaisnelheden tot 12 km/h mogelijk. Kema maakt gebruik van het Biduxx-mes dat bij hogere rijsnelheden een beter maaibeeld geeft dan het oudere mes. Bij een maaimachine van 3,0 meter breed kan je zo’n 30 hectare maaien alvorens de messen geslepen moeten worden. Bij een triplecombinatie van 9,0 meter breed is dat zo’n 90 hectare. Messen wisselen gaat eenvoudig door vier bouten los te halen en drukvingers los te halen. De messen worden hydraulisch aangedreven door de trekkerhydrauliek of optionele aftakaspomp (standaard op de triplemaaier). Om te kunnen stalvoeren is op de frontmaaier zwadschijven of zwadverlegger te krijgen.

Zwadschijven leggen het zwad tussen de wielen van de trekker door.

Laag gewicht

Het eigen gewicht is ook een fractie van een schijven- of trommelmaaier: 3,20 meter breed werkende frontmaaier weegt tussen 315 en 350 kg (afhankelijk van de uitvoering) en een triplemaaier (1x 2,75 m en 2x 3,60 m) van 9,65 m breed weegt 900 kg. Een maaicombinatie van voor- en achtermaaier en totaal 6 meter breed kost 25.000 euro. De triple-maaicombinatie kost 50.000 euro. Het prijsverschil zit hem in de standaard aanwezige aftakaspomp en volledige elektrische bediening van de machine.

Kema levert machines van 1,10 tot 9,65 m werkbreedte.