Favoriet

Dierverzorging

Eurotier 2022: Nieuw weegsysteem voor kalveren van Holm&Laue

De Duitse fabrikant Holm&Laue, bekend van de Milchtaxi, introduceert drie kalverenweegsystemen tijdens de veehouderijbeurs Eurotier 2022 in Hannover.

De Duitse fabrikant Holm&Laue, bekend van de Milchtaxi, introduceert drie kalverenweegsystemen tijdens de veehouderijbeurs Eurotier 2022 in Hannover.

Het eerste systeem, de weightcontrol-base, is een kalverbox op wielen die je op de weegschaal rijdt. Deze weegschaal kan tot 2.000 kg wegen. Het tweede model is een mobiele doorloopweegschaal, de weighcontrol-single. De laatste is een transportbox met ingebouwde weegschaal voor op de voorlader of minishovel, de weighcontrol-multi. Deze biedt plek aan maximaal vijf kalveren. Idee is dat de boer de kalveren weegt als hij ze verplaatst. Het wegen kost dan geen extra tijd.

De weightcontrol-single is een weegschaal op wielen waar de kalveren overheen lopen. De weegschaal is mobiel en werkt op een accu, zodat je hem overal kunt inzetten. De weegschaal kan automatisch het elektronische oormerk van het kalf lezen. Op die manier worden de gevonden gewichten direct aan het juiste dier gekoppeld. De kar weegt 160 kg en kan maximaal 150 kg wegen. De deur kan zowel naar links en naar rechts open, zodat kalveren gemakkelijk naar binnen kunnen.

Weightcontrol-single

Het weegsysteem van Holm&Laue is te koppelen aan Calfguide van de fabrikant. De gewichten worden dan automatisch doorgestuurd naar het Calfguide-monitorprogramma. Omdat het programma ook data van de melktaxi en voerstations verzamelt, ontstaat per kalf een profiel, zodat de veehouder heel eenvoudig de gezondheid van zijn kalveren kan volgen.

Verder maakt de digitale gegevensverzameling het eenvoudig om de toename van het gewicht van de kalveren in kaart te brengen. Het gaat hier zowel om de toename van het gewicht van individuele dieren en hoe deze toename zich verhoudt tot het gemiddelde van de groep. Ook scant het weegstation automatisch het kalf, waardoor alle gegeven meteen op de juiste plek zijn.

Weightcontrol-multi

Weightcontrol-base

Gerelateerde artikelen