Favoriet

Voederwinning

Zwitserse ARB-Tec introduceert nieuwe zelfrijdende maaier

Het Zwitserse ARB-Tec introduceert een zelfrijdende maaier. De machine, Cutaro genaamd, heeft een werkbreedte van 11 meter, een eigen gewicht van 8,5 ton en een motorvermogen van 260 KW (350 pk).

Het Zwitserse ARB-Tec introduceert een zelfrijdende maaier. De machine, Cutaro genaamd, heeft een werkbreedte van 11 meter, een eigen gewicht van 8,5 ton en een motorvermogen van 260 KW (350 pk).

De maaiers klappen zijdelings langs de machine op. Tijdens het maaien zitten alle drie de maaiers voor de cabine. Hierdoor heeft de bestuurder een goed zicht tijdens de werkzaamheden. Het frame van de zelfrijder is 5,10 meter lang. In een video van ARB-Tec is te zien dat de draaicirkel van de machine kleiner is dan de werkbreedte, waardoor er op het kopeinde gekeerd kan worden zonder te steken of een baan over te slaan. Om insporing te voorkomen heeft ARB-Tec de Cutaro uitgerust met brede voorbanden. Het nadeel van de machine is dat deze een transportbreedte heeft van 3,4 meter, waardoor er niet zonder ontheffing op de weg mag worden gereden. In Nederland niet althans.

De vergelijking met de Krone Big M 450 is snel gemaakt. Het zijn ten slotte de enige twee zelfrijdende maaiers op de markt.

De twee machines vergelijking, heeft Krone de zijmaaiers in het midden van de machine gemonteerd. Deze klappen verticaal op. De ARB-Tec daarentegen heeft alle maaiers aan de voorkant en deze klappen horizontaal in de rijrichting op. Dit lijkt dan weer op de oude zelfrijdende maaiers van Claas. Door de manier waarop de Cutaro de maaiers opklapt, heeft de machine een grotere werkbreedte. De Cutaro komt uit op 11 meter, de Big M doet het met 9,90 meter.

De verschillen gaan verder dan alleen het uiterlijk. De Cutaro is klein met een laag eigen gewicht. De Cutaro is met 8,5 ton maar liefst 7 ton lichter dan de Big M, die schoon aan de haak 15,5 ton weegt. Daarnaast is de transportlengte van de Cutaro 2,10 meter korter, en is de machine een goede 60 cm lager. Wel verliest de ARB-Tec het op motorvermogen. De Krone heeft een vermogen van 330 kW (449 pk) ten opzichte van 260 kW (350 pk) voor de ARB-Tec. Daarnaast is de Cutaro 40 cm breder dan de Krone, wat voor problemen kan zorgen omtrent de wet en regelgeving.

Gerelateerde artikelen